Încep lucrările de modernizare, pe fonduri europene, a sursei subterane de apă Floreşti

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat autorizația de construire în vederea demarării lucrărilor de modernizare a sursei de apă subterană Florești, sistem ce asigură rezerva strategică de alimentare cu apă a municipiului Cluj-Napoca și localităților situate între Gilău și Dej.

În valoare de 66.584.000 lei, investiția este parte a megaproiectului european derulat de Compania de Apă ”Someș” S.A., societate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.

“Lucrările vor debuta în cel mai scurt timp cu realizarea digurilor de apărare a malului râului Someş şi vor continua cu celelalte obiective prevăzute în contract. Investiţia în retehnologizarea şi modernizarea sursei subterane din Floreşti va îmbunătăţi substantial procesul de captare şi tratare a apei furnizate populaţiei”, a declarat Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Investiția presupune:

  • reabilitarea a peste 100 puțuri de captare;
  • modernizarea a cca. 19,4 km de conducte și drenuri;
  • realizarea unui nou front de captare;
  • refacerea sistemului de clorinare de la Captația 1;
  • implementarea sistemului de monitorizare și control automatizat al procesului de captare a apei SCADA.

Amintim faptul că actuala sursa subterană de apă aflată pe teritoriul comunei Florești a fost amenajată la finalul secolului al XIX-lea, ea fiind formată din cinci zone de captare: Uzina Florești, Captația Șapca Verde, Captația I, Captația II şi Stația E.