Importanţa limitelor în dezvoltarea copilului. VEZI ce spune Raluca Rusu - consilier și trainer în dezvoltare personală

Stabilirea unor limite copiilor înseamnă stabilirea unui ghid pentru comportament. Limitele îi învaţă pe copii cum să facă faţă mediului exterior. De exemplu, părinţii evită să stabilească limite pentru că nu îşi doresc să vadă copilul trist. Dar, învăţarea modului de a trata emoţiile neplăcute este de fapt o abilitate importantă.

De asemenea, limitele ajută copiii să îşi dobândească abilităţile de auto-disciplină. Practic scopul final este ca un copil să înveţe ce este responsabilitatea.

Invitată în cadrul emisiunii În Spatele unui Copil Fericit de la Napoca Live, a explicat de ce este important ca părinţii să seteze limite copiilor.

“Este important să înţelegem că la un moment dat copiii se vor întâlni cu o autoritate. Dacă ei nu învaţă raportarea la o autoritate încă de acasă, încă din primii ani de viaţă şi li se acordă un spaţiu total, nu vor şti cum să se raporteze la autoritate mai târziu, la gradiniţă, la şcoală, în mediu, în joburile lor. Într-o oarecare măsură părinţii sunt responsabili să le creeze acel spaţiu în care autoritatea se impune cu blândeţe, pentru că un copil care nu are limite, care nu învaţă că există limite, nu îşi va cunoaşte propriile limite. Cred că este important să fie impuse limitele nu doar pentru că dorim să educăm sau să nu facă anumite lucruri, ci şi pentru că este important ca şi ei la rândul lor mai tarziu să înveţe să pună limite şi asta învaţă de la noi”, a explicat Raluca Rusu la Napoca Live.

Stabilirea câtorva reguli și limite ajută atât părintele, să își comunice așteptările, cât și copilul, să știe ce se așteaptă de la el și să creeze un orizont de timp în care lucrurile se vor desfășura.

Nu poate exista cooperare fără reguli. Cu toții nevoie de limite în cadrul cărora să putem lua decizii și să facem alegeri, scrie forbes.ro.