Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni în şedinţă comună, de la ora 12.00, pentru învestirea Guvernului Ciolacu, după ce miercuriaudierile candidaților pentru a ocupa funcțiile de miniștri în cabinetul condus liderul PSD s-au desfășurat pe repede înainte.
Învestirea noului guvern se va face fără emoții, coaliția PSD-PNL având aproape 60 de voturi în plus față de necesar. Pentru învestire este nevoie de 234 de voturi, iar PNL, PSD și minoritățile au 292. UDMR a anunțat că va participa la ședință, însă nu va vota pentru învestirea Guvernului Ciolacu.
Noul guvern pe care liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar urma să îl conducă în următorul an și jumătate va avea 18 ministere, față de 20, câte au fost în Cabinetul Ciucă.
PSD și PNL și-au împărțit în mod egal portofoliile, iar fiecare partid va avea câte un vicepremier - Marian Neacșu (PSD) și Cătălin Predoiu (PNL, mutat de la Justiție la Interne), în timp ce UDMR a fost lăsat în afara guvernării.
Potrivit ordinii de zi a ședinței comune a celor două camere, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta Programul de guvernare şi Lista Guvernului.
După ce Guvernul va primi votul Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Cabinetul propus de liderul social-democraților Marcel Ciolacu este format din:
Miniștrii PSD:
- Vicepremier Marian Neacșu
- Transporturi - Sorin Grindeanu
- Fonduri Europene - Adrian Câciu
- Muncă - Marius Budăi
- Sănătate Alexandru Rafila
- Apărare - Angel Tîlvăr
- Digitalizare - Ivan Bogdan Gruia (deputat)
- Agricultură - Florin Barbu (deputat, apropiat Paul Stănescu)
- Familie - Gabriela Firea
- Economie - Radu Oprea
Miniștrii PNL:
- Vicepremier Cătălin Predoiu
- Justiție - Alina Gorghiu
- Finanțe - Marcel Boloș
- Dezvoltare - Adrian Veștea
- Interne - Cătălin Predoiu
- Mediu - Mircea Fechet
- Externe - Luminita Odobescu
- Educație - Ligia Deca
- Cultură - Raluca Turcan
- Energie - Sebastian Burduja