Grupul Electrica a anunţat luni că este supus unui atac cibernetic iar echipele de specialişti colaborează cu autorităţile naţionale în domeniul securităţii cibernetice pentru gestionarea şi remedierea incidentului, potrivit unui comunicat transmis Bursei de la Bucureşti.
"Dorim să subliniem că nu sunt afectate sistemele critice ale Grupului, iar eventualele disfunctionalităţi apărute în interacţiunea cu consumatorii noştri sunt efecte ale măsurilor de protecţie a infrastructurii interne. Aceste măsuri sunt temporare şi au rolul de a asigura securitatea întregului sistem", precizează grupul.
Potrivit companiei, în acest moment, toate protocoalele de răspuns specifice au fost deja activate conform procedurilor interne şi reglementărilor în vigoare.
"Prioritatea noastră principală o reprezintă menţinerea continuităţii în distribuţia şi furnizarea energiei electrice, precum şi protejarea datelor personale gestionate, şi a celor operaţionale ale tuturor entităţilor din cadrul Grupului Electrica. Vom continua să informăm publicul despre evoluţia situaţiei şi măsurile întreprinse pentru remedierea acesteia. În acest context, recomandăm consumatorilor noştri să fie atenţi la orice mesaje suspecte primite în numele companiei şi să evite furnizarea de date personale prin canale nesecurizate", subliniază comunicatul citat.
Grupul Electrica este un jucător cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.
Grupul oferă servicii pentru aproximativ 4 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.
Atacul cibernetic produs asupra sistemelor informatice ale Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a fost de tip ransomware, însă echipamentele de reţea nu sunt afectate, în timp ce sistemul SCADA este izolat şi complet funcţional, a precizat, luni, Ministerul Energiei.
"Românii trebuie să ştie că sunt în siguranţă. Niciun atac cibernetic nu va lăsa ţara fără energie, iar infrastructura critică este protejată de măsuri avansate. Sistemele SCADA ale Distribuţie Energie Electrică România sunt complet funcţionale şi izolate, iar echipele noastre tehnice, împreună cu partenerii noştri din domeniul securităţii, sunt deja pe teren pentru a elimina orice risc. Cei care au orchestrat acest atac trebuie să ştie că nu vor scăpa nepedepsiţi. România este puternică şi pregătită să facă faţă oricărei provocări, fie ea cibernetică sau politică. Am solicitat accelerarea avizării Ordonanţei de Urgenţă pentru înfiinţarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie. Acest centru va fi un bastion al securităţii noastre energetice şi va transforma orice încercare de destabilizare într-un eşec usturător pentru atacatori. De prea multe ori am văzut cum unii vor să transforme România într-un teatru de operaţiuni subversive. Asta nu se va întâmpla în energie cât sunt eu aici. Îi asigur pe toţi cetăţenii că sistemul energetic este stabil, robust şi bine apărat. Cine atentează la securitatea energetică a României va răspunde penal, iar consecinţele vor fi severe. Nu cedăm niciun milimetru în faţa celor care ne vor răul!", a susţinut ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un comunicat de presă.
Potrivit ministerului de resort, din primele cercetări, rezultă faptul că a fost vorba despre un atac de tip ransomware, echipamentele de reţea au fost ridicate şi nu sunt afectate.
De asemenea, a fost iniţiată o analiză tehnică detaliată, iar hash-urile au fost colectate pentru a identifica conţinutul şi posibila origine a atacului. În plus, serverele urmează să fie supuse unor verificări riguroase, în timp ce back-up-ul datelor este izolat şi în siguranţă.
Ca urmare a acestui incident, echipe specializate de forensic au preluat artefactele digitale rezultate în urma atacului pentru a determina sursa acestuia, iar autorităţile colaborează îndeaproape cu autorităţile publice cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice pentru identificarea şi contracararea atacului.
"Reiterăm necesitatea adoptării de urgenţă a Ordonanţei de Urgenţă privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE). Proiectul se află în prezent în avizare interministerială la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. CRISCE va avea resursele şi personalul necesar pentru prevenirea, gestionarea şi descurajarea acestor atacuri, asigurând securitatea energetică a României", precizează Ministerul Energiei.