Angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au declanşat luni dimineaţa o grevă.
Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul a amânat intrarea în vigoare a Statului Feroviarului, care ar fi dus la creșteri salariale de 35%. Peste 1.000 de angajați, din Cluj, București, Brașov, Sighetul Marmației, Arad și Craiova au oprit lucrul.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat că, a discutat cu directorii generali și economici de la CFR, pe date economice reale.
„Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem. Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR.
Sunt deschis la dialog dar bazat pe argumente economice sustenabile și nu pe poziții de forță. Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții.
Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi și celor de la CFR", a comunicat Ministrul Transporturilor pe Facebook.
La scurt timp după această declarație, prin sistemul de difuzare a mesajelor din Gara de Nord a fost anunțat faptul că ceferiștii au declarat grevă spontană, trenurile sunt oprite, iar călătorii pot solicita banii înapoi pe bilete.
Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim a precizat că, există mai multe motive care îi nemulţumeşte pe angajaţii CFR.
“Toți CFR-iștii sunt în unități între 8.00 și 10.00, așteaptă un comunicat de la ministrul Transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România. Peste tot, în UE, în 201, țările s-au lăudat cu infrastructură modernă și cu trenuri noi care circulă cu viteză. La noi trebuie schimbate o treime din trenuri și proiecte pentru celelalte două treimi și nu s-a făcut nimic", a declarat Rodrigo Maxim, potrivit Digi24.