Greva din învăţământ continuă. Sindicatele au respins oferta Guvernului

Sindicatele din educaţie au respins miercuri seara, 31 mai 2023, oferta Guvernului privind majorarea cu 1.000 de lei brut a salariilor.

Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis că profesorii nu acceptă oferta făcută de Guvern, după un referendum intern făcut în aceeași zi în rândul angajaților din Educație pe care-i reprezintă.

„Am comunicat [angajaților din Educație] ultimele măsuri propuse de Guvern pentru detensionarea situației, iar organizațiile ne-au spus foarte clar că le resping”, a declarat Marius Nistor, liderul Federației „Spiru Haret”. „Am convocat colegiul [de conducere al sindicatului] pentru a stabili limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte și am decis că greva continuă”, a spus Nistor.    

Guvernul a anunțat miercuri că va adopta joi, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar de la 1 iunie, iar celelalte majorări, cerute de sindicate, vor fi etapizate pe trei ani.

Majorarea propusă de Guvern reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea care va figura pe viitoarea grilă salarială și care se va regasi în viitoarea lege de salarizare ce se va aplica de la 1 ianuarie 2024, spune Executivul într-un comunicat remis presei miercuri.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

Profesorii consideră oferta Guvernului „un pas înainte”, dar nu sunt mulțumiți de eșalonarea pe 3 ani a sumelor pe care le cer în grila de salarizare.