Georgiana Sas, despre libertatea de exprimare pe reţelele de socializare: Noi nu ştim exact cine se ocupă de cenzurarea conţinutului pe care noi îl postăm

Un nou proiect editorial debutează astăzi la Napoca Live: Legal 100% - legi bune şi nebune cu jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş. În prima ediție a fost invitată avocata de la casa de avocatură Iordăchescu și Asociații, Georgiana Sas.

Aceasta a vorbit despre libertatea de exprimare pe reţelele de socializare.

“Mie mi se pare că ar trebui să fim mult mai sceptici cu privire la criteriile pe care aceste platforme le delimitează și modul în care le aplică. Până la urmă nu este un proces deloc transparent. Dacă stăm să analizăm termenii și condițiile de utilizare a platformelor observăm că se schimbă frecvent. Nu știm exact cine se ocupă de cenzurarea conținutului pe care noi îl postăm", a spus Goergiana Sas. 

De asemenea, Georgiana Sas a precizat că, dacă ne-a fost şters conţinutul de pe Facebook putem face plângere.

“Dacă cineva este nemulțumit de faptul că, i-a fost șters conținutul de pe Facebook, poate să facă o plângere la un corp de supraveghere, însă respectivul organism nu analizează toate plângerile formulate. Aceste persoane desemnate de Facebook nu au un supervisor care să le verifice munca pentru că sunt atât de multe raportări, încât Facebook nu își permite să facă o analiză temeinică.

Din moment ce noi nu știm exact cine se ocupă de acest proces poate fi absolut orice fel de persoană cu orice fel de viziune. Fiecare are dreptul la propria lui opinie, însă să facem o distincție foarte clară atunci când aceste persoane își spun cuvântul cu privire la exercitarea altor drepturi de către alte persoane pe rețelele de socializare. Este un demers extrem de periculos din partea rețelelor de socializare pentru că nu sunt deloc atente.

Dacă ne este șters un conținut de pe orice rețea de socializare suntem notificați și ne este spus faptul că, conținutul nostru a fost raportat pentru că încalcă termenii de utilizare și noi putem face ca un fel de reclamație”, a declarat Georgiana Sas.

În justiția românească există o categorie de judecători care împotriva normelor CEDO acționează ca cenzori în presă, trendul fiind dat chiar de către Curtea de Apel Cluj în 2012. Astfel de instanțe de judecată obligă organizațiile media să șteargă din mediul online investigațiile jurnalistice despre politicieni și afaceriști controversați.

“Această campanie împotriva jurnaliștilor de investigație este un semn de alarmă cu privire la calitatea democrației în România. În momentul în care noi intimidăm jurnaliști cu procese îndelungate, costisitoare care pot să se finalizeze cu obligarea lor în a înlătura munca jurnalismului investigativ nu putem spune că avem o presă liberă și independentă. În momentul în care presa nu își mai poate face treaba la cel mai înalt standard de calitate, nici cetățenii nu își mai pot exercita drepturile așa cum trebuie pentru că nu sunt informați corespunzător”, a mai spus Goergiana Sas la NapocaLive.