Florin Cîţu a anunţat când ar trebui să observăm o scădere a preţurilor

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a spus că dacă Banca Centrală şi Ministerul Finanţelor vor lucra bine împreună ar trebui să vedem o reducere a preţurilor începând cu a doua parte a anului 2022.

„Unii spun că e prea târziu, alţii că nu e cât trebuie. Putem să discutăm. Banca Centrală trebuie ajutată de Ministerul Finanţelor care trebuie să menţină un deficit unde şi l-a asumat şi să nu crească. Atâta timp cât aceşti parametri, Banca Centrală, Ministerul Finanţelor vor lucra împreună, ar trebui să vedem o reducere a preţurilor începând din partea a 2-a a anului. Eu zic că cel mai devreme în mai iunie o să vedem o scădere a inflaţiei”, a declarat Cîţu, potrivit Mediafax. 

Întrebat în continuare dacă ar lua în calcul o reducere a accizei la carburant, Cîţu a răspuns pozitiv, dar a afirmat că Guvernul are toate pârghiile pentru a veni cu soluţii, iar coaliţia să le îmbunătăţească sau să vină cu alte propuneri.

„Aş putea-o lua în calcul (reducerea accizei - n.r.) Haideţi să revenim la modul ăsta de funcţionarea coaliţiei. Toţi avem idei, toţi avem soluţii, dar e bine să fie structurate. Guvernul are toate cifrele. Guvernul ştie exact care este execuţia bugetară, ştie exact cât poate să mai întindă, în ce direcţie şi apoi trebuie prioritizat.

Ce putem să facem cu aceşti bani? Noi spunem că ei trebuie investiţi. Dacă este spaţiu fiscal să reducem şi acciza la carburant, să facem şi alte măsuri care temporar ar ajuta, foarte bine, dar trebuie să ne gândim că, totuşi, dacă preţul sau dacă cererea este inelastică, revin la acest element.

Ceea ce înseamnă că, dacă oricum preţul nu scade cerere există, s-ar putea să vedem că această reducere acciză să nu se transfere într-un preţ mai scăzut. Aici e nevoie de experţi să ne spună exact, să calculeze şi apoi să spună dacă se va materializa şi într-un preţ mai mic sau nu la pompă”, a mai precizat Florin Cîţu.