Finanţare europeană pentru actualizarea PUG-urilor a 14 comune din zona Munţilor Apuseni

Reunit în ședință ordinară, Consiliul Județean Cluj a aprobat miercuri, 27 aprilie 2022, depunerea pentru finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.) a proiectului ce vizează actualizarea planurilor urbanistice generale (P.U.G.) pentru 14 comune situate în zona Munților Apuseni.

Acest lucru a devenit posibil ca urmare a acordului de asociere încheiat în acest scop între Consiliul Județean Cluj și comunele: Băișoara, Beliș, Ciucea, Izvoru Crișului, Mărișel, Mănăstireni, Mărgău, Măguri-Răcătău, Negreni, Poieni, Râșca, Săcuieu, Săvădisla, Sâncraiu.

Prin intermediul acestuia forul administrativ județean și-a asumat coordonarea, achiziția și finanțarea activităților necesare actualizării PUG-urilor acestora până la faza aprobării.

Valoarea totală a proiectului ce urmează să fie depus pentru finanțare europeană de Consiliul Județean Cluj este de 9.614.010 lei.

“Ne bucurăm că am reuşit să identificăm această sursă de finanţare nerambursabilă, în valoare de cca. 2 milioane de euro, cu ajutorul căreia urmărim să susţinem dezvoltarea întregii zone de munte a judeţului. Iniţial, cheltuielile cu actualizarea acestor documentaţii urbanistice vor fi acoperite din fonduri proprii, urmând ca, ulterior, acestea să fie decontate din PNRR. În acest fel estimăm că, până cel târziu în 2025, toate comunele clujene vor beneficia de PUG-uri aflate în termen de valabilitate”, a declarat Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Necesitatea actualizării acestor documentații de urbanism a fost determinată de faptul că, la nivelul județului, există comune care au în vigoare PUG-uri elaborate în anii 2000, cu o vechime de peste 20 de ani. Acest aspect a fost identificat în chiar Planul de Amenajare al Teritoriului Județului (PATJ) Cluj elaborat împreună cu specialiștii Băncii Mondiale, care a identificat drept cauze lipsa personalului de specialitate și a resurselor financiare necesare actualizării documentațiilor.