Timp de o lună, între 25 noiembrie și 23 decembrie, pasionații de istorie sunt invitați la Casa de Cultură a Studenților pentru a descoperi tehnologia care a stat la baza progresului unuia dintre cele mai mari imperii din istoria umanității. În cadrul expoziției ”Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor”, vizitatorii vor descoperi secretele puterii strămoșilor romani cu ajutorul a 44 de exponate impresionante, afișate pe o suprafață de 600 mp. Organizatorii au pregătit și o largă paletă de surprize, gândite astfel încât participanții la eveniment să înțeleagă mai bine impactul pe care tehnologia romană l-a avut asupra dezvoltării culturii și civilizației mondiale.
Descoperă: Armuri de gladiatori, berbecul roman și alte exponate care explică tehnica militară excepțională a unui Imperiu care a dominat lumea antică timp de aproape un mileniu!
Vizitatorii vor putea descifra conceptul arcului roman, a cărui tehnică de realizare a stat la baza construcțiilor vremii, dar și a progresului roman. Apeductele, podurile sau viaductele au fost ridicate conform acestui principiu. Mai mult, cei care vor trece pragul expoziției vor afla detalii despre modul de construire a altor elemente importante ale epocii, precum berbecul roman, turnul de asalt sau cel de apărare și catapulta.
Printre exponatele afișate la Cluj-Napoca se vor număra și piese vestimentare celebre, precum lenjeria subligaculum, uniforme militare, tunica interioară și cea exterioară din mătase, dar și alte obiecte vestimentare nelipsite din garderoba femeilor romane ale acelei perioade. Nu lipsesc nici mașinării inovative folosite de romani în lupte, tehnica militară aflată în dotarea armatei sau tehnologiile civile care au contribuit decisiv la progresul societății romane sau armurile impresionante purtate de soldați sau de gladiatori.
Exponatele au fost reconstruite de specialiștii și artizanii Muzeului ”Leonardo da Vinci” din Italia, respectând întocmai schițele originale, pentru a facilita publicului înțelegerea modului în care Imperiul Roman a dominat lumea antică aproape 1.000 de ani.
Expoziția de la Cluj-Napoca face parte dintr-o serie amplă de evenimente, organizate în mai multe orașe din România, printre care București și Iași. Exponatele au făcut înconjurul planetei: de la inaugurarea, la Museo della Civilta Romana din Roma, au ajuns în Lecce, Taipei, Seoul, Hong Kong, Macao, San Diego, Nelson, Perth, St Louis sau Melbourne.
PROGRAM EXPOZIȚIE
Tarife reduse și gratuități pentru elevi
Accesul publicului larg se face de marți până vineri, în intervalul orar 12:00 - 20:00.
Sâmbăta și duminica expoziția poate fi vizitată între orele 10:00 și 20:00.
Grupurile organizate pot vizita expoziția de marți până vineri, în intervalul orar 12:00-16:00.
Coordonatorii acestor grupuri trebuie să facă o programare prealabilă la numerele de telefon: 0749 417 925 - Dana Ungur sau 0745 040 593 - Cătălin Șuteu.
Elevii care vizitează expoziția în cadrul unui grup organizat beneficiază de 50% reducere din prețul biletului de intrare. Elevii proveniți din medii defavorizate sau cei cu rezultate deosebite beneficiază de gratuitate, în limita a 10 bilete de acces / școală.
Biletele sunt disponibile în rețelele Entertix.ro și MyTicket.ro și la casa de bilete a Casei de Cultură a Studenților.
Event Facebook: https://bit.ly/3EZZQU4
”Leonardo Da Vinci. Invențiile unui geniu”, expoziția care a deschis seria evenimentelor educaționale
În primele luni ale acestui an, clujenii au putut admira replici ale invențiilor și schițelor realizate de geniul Renașterii, Leonardo Da Vinci. Cele 45 de modele, realizate din lemn pe baza schițelor făcute în urmă cu 500 de ani, au fost expuse în Casa de Cultură a Studenților până la sfârșitul lunii aprilie. În cele patru luni, exponatele, grupate în cinci categorii - mașinării pentru zbor, mașinării hidraulice, mașinării pentru construcții, concepte pentru manufacturare și mașinării de război - au fost studiate de mii de clujeni.
Despre organizatori
Evenimentul ”Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” este organizat de Spotlights, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca și al Casei de Cultură a Studenților Cluj.
Spotlights implementează, de peste 17 ani, proiecte pentru tineri. Printre cele mai populare: StudCard, StudCardJunior, Transylvania Music Event, FISC - Festivalul International de Stand Up Comedy, AllNighter - Maratonul de filme, sau We Love The 90s - the Biggest Retro Party in Romania.