Expoziţia “Fotografia – Document Etnografic”, ediţia 2022, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituții de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj organizează, în perioada 19 – 30 octombrie 2022, expoziția „FOTOGRAFIA – DOCUMENT ETNOGRAFIC”.

Lucrările selectate în cadrul prestigiosului concurs național „FOTOGRAFIA – DOCUMENT ETNOGRAFIC” (F-DE) vor încânta publicul clujean la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Cu această ocazie, vor fi expuse peste 150 de fotografii etnografice vechi și recente, realizate de 40 de artiști fotografi din România, Serbia și Polonia, selectate de juriu din peste 400 de lucrări înscrise în concurs.

Competiția s-a desfășurat pe patru secțiuni principale: fotografie de autor cu temă liberă etnografică alb/negru și color, secțiunea de fotografie cu tema „Găteala capului” și secțiunea de reproducere după fotografie veche. Aratul tradițional cu ajutorul plugului, păstoritul, olăritul, claca la coasă sau Fărșangul sunt doar câteva din ocupațiile și obiceiurile comunităților sătești de români, maghiari, secui, ceangăi sau sași din România. Acestea alcătuiesc tabloul unui sat care își mai păstrează unele tradiții sau face eforturi să le reînvie. Pasionați de fotografie și de satul românesc deopotrivă, autorii au străbătut țara neîncetat, astfel multe dintre imagini sunt surprinse în ultimul an.

Vernisajul și decernarea celor 12 premii va avea loc miercuri, 19 octombrie, de la ora 16.30, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă. În deschidere, va fi prezentat un moment muzical susținut de Grupul instrumental al Școlii de Muzică „Augustin Bena”, profesor coordonator Liuța Cîmpeanu, la pian profesor Adriana Copaciu.

Concursul național „Fotografia – Document Etnografic” (F-DE) este nucleul proiectului clujean de amploare cu același nume și urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei etnografice. Până acum, proiectul a fost prezentat în peste 20 de orașe din România, dar și străinătate: Polonia, Serbia, Ungaria, Franța, Italia și Canada.

Proiectul este derulat anual de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și Asociația ArtImage.