Expertul contabil, Claudia Paven: De multe ori evaziunea fiscală se face cu bună ştiinţă, dar există cazuri în care aceasta se face şi din naivitate

În cadrul emisiunii, Profesionist în contabilitate de la NapocaFM, expertul contabil şi fondatorul Global Solutions Fiscal, Claudia Paven a vorbit despre evaziunea fiscală.

“Evaziunea fiscală reprezintă fapta persoanei juridice sau a persoanei fizice de a nu plăti taxe și impozite cu bună știință prin acțiuni sau inacțiuni ale acesteia care duc la sustragerea de la plata taxelor.

Faptele care sunt considerate că fiind evaziune fiscală sunt de mai multe feluri. Uneori sunt conștiente uneori sunt mai puțin conștiente. Vorbim aici de achiziția de bunuri din import, de exemplu sunt firme fantomă care se sustrag în țara lor de la plata taxelor și a impozitelor și prin urmare livrează către România sau către parteneri externi produse și bunuri care nu sunt declarate la ei în țară și prin urmare se numesc firme fantomă la noi. Pe de altă parte sunt firme care achiziționează din import bunuri, dar nu au documente de proveniență și aceasta este iar o faptă care duce la evaziune fiscală. Când ascunzi un bun, ai un bun pe firmă sau ai o activitate care ar trebui impozitată și nu o supui impozitului. Sunt unii de exemplu, care vor să își ascundă profiturile cu orice preț și fac înțelegeri cu clienții: îți pun atât pe factură, doar să îmi scad mie valoarea stocului, dar de fapt în realitate încasez dublu. Cam tot ceea ce este fără document justificativ poate fi considerat fapt de evaziune fiscală”, a declarat Claudia Paven.

În România sunt cele mai mari pedepse cu închisoarea faţă de celelalte ţări.

“Dacă prejudiciul este de până la 50.000 de euro este cu amendă. Dacă e de la 50.000 de euro până la 100.000 de euro și poate fi prejudiciul recuperat, rămâne cu amendă și cu prejudiciul pe care îl recuperează organele de control. Dar există și riscul să primească închisoare. Închisoarea e între 2 și 8 ani de zile. Dacă prejudiciul este sub 100.000 de euro poate exista înțelegerea să recupereze prejudiciul, plus amendă și să nu primească închisoare. Dar dacă prejudiciul este mai mare de 100.000 poate să facă închisoare. Pe lângă faptul că face închisoare, este privat și de anumite drepturi și libertăți”, spune expertul contabil Claudiu Paven la NapocaFM.

De asemenea, Claudiua Paven a menţionat că, oamenii pot face evaziune fiscală şi din naivitate.

“În primul rând atunci când avem o firmă trebuie să ne gândim foarte bine la persoanele pe care le alegem să ne fie aproape atunci când le consultăm. Mă refer la factorii de decizie, la manager, la avocați, la experți contabili. Dacă nu ai oamenii care să te sfătuiască atunci când vrei să faci ceva, neștiința nu te scutește de pedepsele care pot să apară. În practică s-au întâlnit de multe ori situații de naivitate maximă în care s-a avut încredere în cineva care nu era de specialitate și s-a apelat la un expert doar în momentul în care a fost pus în fața unui fapt împlinit”, a menţionat Claudia Paven.

Sunt mai multe instituţii care se ocupă de evaziunea fiscală în România.

“Vorbim despre ANAF care se ocupă de persoanele juridice în special, Antifrauda care are rolul de a verifica situația de fapt care există la sediul firmei și DNA care verifică în special contractele dintre societățile comerciale și stat, să vadă dacă sumele din contracte sunt corecte, dacă nu sunt prea mici sau prea mari”, a precizat Claudia Paven la NapocaFM.

Global Solutions Fiscal vine în sprijinul anteprenorilor prin transpunerea unui limbaj de specialitate întru-unul pe inţelesul tuturor utilizatorilor de informaţii contabile şi fiscale.

Din grija pentru client şi după ani de experienţă, cei de la Global Solutions Fiscal au învăţat/înţeles că serviciile de contabilitate, consultanţă fiscală, resurse umane şi serviciile conexe personalizate pentru fiecare client în parte reprezintă motorul oricărei afaceri.

GFS lucrează cu clienți din toate domeniile de business intern şi internaţional: producţie, servicii, comerţ, construcţii, imobiliare.