Refugiaţii ucraineni care ajung în Cluj-Napoca pot apela pentru ajutor la grupurile de voluntari. Acestea le oferă cazare, hrană, transport şi îngrijire medicală. Invitat în emisiune, la Napoca Live, Ona Vitalii-Yurii a descris experienţa lui în grupurile de voluntari şi a informat cum pot fi ajutați refugiaţii ucraineni.
„Am făcut în Odessa (Ucraina) licența la Facultatea de Istorie. Apoi am avut oportunitatea să vin la Cluj-Napoca să fac masterul de istorie. Pe mine războiul m-a prins în Cluj. Pentru mine a fost un șoc. Este foarte greu să exprim ce am simțit atunci în prima zi. Momentan pot să spun că mă ocup cu voluntariat, traduc, ajut oamenii cu cazare, cu munca. Ajut refugiații ucraineni”, a declarat Vitalii.
El a povestit că în primele zile a fost în șoc.
„Sincer a fost un șoc. Efectiv am văzut că se bombardează orașele. Oamenii locuiau într-o țară liniștită, fără probleme. Am simțit că mi-a lovit casa, mi-a lovit oamenii care îmi sunt dragi. Am simțit frică, am fost speriat emoțional. Sunt multe emoții care sunt greu de explicat. Unii dintre prietenii mei sunt pe front. Viața mea s-a schimbat. Dintr-un băiat tânăr care voia să se distreze, să-și trăiască viața, să călătorească, m-am schimbat”, a spus Vitalii.
Vitalii a început să ajute refugiații ucraineni din primele momente
„Mi-am spus că voi face tot ce pot. În primele cinci zile mă gândeam să mă întorc în Ucraina. Mi-am dat seama că poate fi periculos și nu știam dacă puteam să mă mai întorc în România. Am decis să rămân aici să ajut. Am fost la Sighetul Marmației și am văzut atât de multe femei, atât de mulți copii cu lacrimi în ochi. Voluntarul este tot un fel de soldat. El face munca din suflet. Toți voluntarii sunt extraordinari și sunt mândru de ei, noi suntem foarte uniți.
Am reușit să introducem copiii de la 3 până la 6 ani în grădinițele unde se predă în limbă ucraineană și rusă. Este vorba despre Elf Hub. Copiii se simt foarte bine acolo. Îmi place foarte mult că în Cluj există locuri în care se oferă ajutor umanitar, în Piața 1 Mai de exemplu sau în Mănăștur. Clujul chiar încearcă să ajute. Oferă mâncare la oameni, oferă locuri de muncă sau cursuri de limbă română”, a mai povestit Vitalii, la Napoca Live.
El a spus că ucrainenii încearcă să se acomodeze, pentru că mulți nu își doresc să se întoarcă în Ucraina.
„Ucrainenii sunt șocați. Sunt mândru că sunt puternici totuși, dar dorul de casă pentru ei este foarte mare. Ei se gândesc dacă au unde să se întoarcă, unde se îndreaptă viața lor. Unii chiar vor să se acomodeze. Există unii care mi-au spus că nu le-a rămas nimic și nu au unde să se mai întoarcă”, a declarat Ona Vitalii-Yurii.
VEZI AICI interviul integral.