Astazi, în data de 16 noiembrie 2021, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a organizat un exerciţiu de antrenament pentru verificarea aplicabilităţii “Planului de Acţiune pentru Situaţii de Urgenţă”, conform normelor şi reglementărilor naţionale şi internaţionale, în cazul producerii unui accident de aviaţie civilă pe aeroport.
Scopul exerciţiului a fost:
- verificarea aplicabilităţii “Planului de Acţiune pentru Situaţii de Urgenţă” în cazul producerii unui accident de aviaţie civilă pe Aeroportul Internaţional Cluj;
- antrenarea personalului de intervenţie şi verificarea timpului de răspuns a acestuia, în cazul producerii unui accident de aviaţie;
- coordonarea acţiunilor între instituţiile, companiile aeriene, furnizorii serviciilor de handling şi alte persoane implicate în rezolvarea situaţiilor de urgenţă;
- familiarizarea personalului aeroportului şi a angajaţilor instituţiilor cu atribuţii în cazul unor situaţii de urgenţă, cu privire la rolul acestora în planul de acţiune.
Exerciţiul a fost coordonat de Directorul General al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, domnul David Ciceo şi s-a desfăşurat în zona de operaţiuni aeriene.
“Este un exerciţiu deosebit de complex în ipoteza unui accident de aviaţie. Un avion de tip A 320-200 aterizează înainte de pistă, se rupe în două, ia foc. Din cei 100 de pasageri, din păcate 25 sunt morţi, 75 răniţi în diferite stadii. Pompierii aeroportului au ajuns în 2 minute. Sunt primii care ajung. Noi avem un standard de a ajunge în maxim 3 minute. Pompierii de la ISU au ajuns în 9 minute după declanşarea Planului Roşu de Intervenţie. Ei au un standard de 12 minute şi au ajuns în 9 minute. Este un exerciţiu foarte complex. Sunt implicaţi peste 800 de oameni, pe lângă ISU, ambulanţa, toate spitalele din Cluj, toate instituţiile care lucrează în perimetru, Consiliul Judeţean Cluj, Prefectura, Primăria. Pentru că deobicei în zboruri există mulţi pasageri străini implicăm şi Consulatele. În cazul unui accident de aviaţie este nevoie şi de consiliere psihologică. În a doua etapă este foarte importantă reluarea activităţii pe aeroport. După ce se termină acţiunea de salvare a pasagerilor trebuie să îndepărtăm epava şi să reluăm traficul. Aceste exerciţii sunt importante”, a declarat David Ciceo pentru NapocaLive.
La exerciţiu au fost invitaţi să participe în calitate de observatori reprezentanţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale, reprezentanţi ai instituţiilor cu activitate în perimetrul aeroportuar şi ai companiilor aeriene.
“Pentru mine este o zi mai specială. Este prima dată când particip la un astfel de exerciţiu. Am rămas plăcut surprins şi nu mă aşteptam să fie altfel. Toate instituţiile au dat dovadă de competenţă, inclusiv serviciile private, nu doar cele publice. Cred că cu asemenea instituţii şi autorităţi putem să ne simţim cu toţii în siguranţă. Să sperăm că nu va fi cazul de asemenea incidente. Exerciţiul este unul exemplar”, a declarat Prefectul Clujului, Tasnádi István-Szilárd, pentru NapocaLive.
Acest exerciţiu se realizează o dată la doi ani.
“La fiecare doi ani Aeroportul din Cluj împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă planifică un exerciţiu pentru a vedea în primul rând reacţia forţelor de intervenţie şi în al doilea rând pentru a ne testa toate capacităţile de care dispunem. Mi-a părut bine că am reuşit să facem şi în acest an acest exerciţiu. Încercăm să fie cât mai real exerciţiul, astfel încât să vedem ce lipsuri avem şi ce trebuie să îmbunătăţim”, a declarat Generalul de Brigadă şi Inspectorul Şef al ISU Cluj, Ion Moldovan, pentru NapocaLive.