EXCLUSIV: Dragoș Damian, Terapia: Tot ce există pe piața românească de vaccinuri este importat. 1% din banii de la sănătate din PNRR ar fi de ajuns pentru o fabrică ultramodernă de vaccinuri

În goana după o rată cât mai mare a vaccinărilor, una dintre problemele majore a devenit nu atât reticența populației, cât lipsa vaccinurilor sau sincopele din lanțul de furnizare/import al dozelor de vaccin. Astfel, devine vizibil minusul reprezentat de lipsa producției de vaccinuri în România. Dar are România capacitatea tehnologică și resursele umane pentru a produce un vaccin? Dacă da, există fonduri pentru așa ceva? Și dacă răspunsul este unul pozitiv, de ce nu se demarează de urgență un asemenea proiect asumat la nivel național și catalogat ca find de importanță strategică? 

“Indiscutabil, industria farmaceutică din România deține personal calificat care să facă față unei asemenea provocări. Există la noi în țară 60 de fabrici de medicamente care au și școli de pregătire a resursei umane pentru că mai ales despre acest lucru este vorba. Dar acesta nu trebuie să fie un proiect al industriei private din România. Noi, Terapia, dacă am avea producție de vaccinuri la nivel de grup, dacă am avea tehnologia necesară, am fi trecut de mult la producția de vaccinuri. Acesta trebuie să fie un proiect pentru statul și Guvernul român, de importanță strategică, la fel ca celelalte țări din jurul nostru să avem măcar o fabrică de vaccinuri, care, bineînțeles, nu va fabrica strict vaccinuri antiCovid, ci va acoperi o gamă largă de vaccinuri”, este de părere Dragoş DamianCEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj. 

Tot ce există pe piața românească de vaccinuri este importat

În aceste condiții, deși UE militează pentru reducerea dependenței farmaceutice și chimice, în România cele două segmente nu sunt considerate ca find de importanță strategică. 

“În acest moment tot ce există pe piața românească de vaccinuri este importat. Dacă ești dependent ca stat 96% de importuri înseamnă că undeva pe traseu ai greșit. Nu este o linie prioritară, nu avem conducători cu viziune care să înțeleagă că industria farmaceutică și cea chimică sunt de rang strategic. Normal, pe lângă IT, automotive... Chiar și Uniunea Europeană spune că trebuie să ne reducem dependența farmaceutică și chimică de India și mai ales de China”, punctează CEO-ul Terapia, Dragoș Damian.

20% din deficitul comercial vine din industria farma și cea chimică

Dependența față de importurile farmaceutice afectează grav și balanța comercială, 20% din importuri find reprezentate de cele chimice și farmaceutice. “Balanța comercială a României este negativă cu aproximativ 20 de miliarde de euro. Adică aproape 10% din PIB. Importăm mult mai mult decât producem și exportăm. Această balanță negativă ne arată cât suntem de îndatorați pe lângă împrumuturi și cât suntem de dependenți. Iar din aceste 20 de miliarde de euro, 20% vin din importurile farmaceutice și chimice. Un lider cu viziune ar trebui să își pună întrebarea unde să investesc ca până în 2030 să îmi reduc această dependență și să am balanță comercială zero sau chiar pozitivă“, explică Dragoș Damian pentru napocalive.ro

La alții se poate

Și, în timp ce în România industria farma și cea chimică sunt tratate cu indiferență creând dependență față de importuri, în jurul nostru acestea au fost declarate strategice și statul s-a implicat în acest sens. “Dezvoltarea industriei farmaceutice și a celei chimice trebuie să fie un obiectiv asumat de stat și de guvern nu de industria privată. Vă dau aici un exemplu, al vecinilor noștri. În Ungaria, premierul Viktor Orban a chemat acum 10 ani investitori strategici în industria farma. Acum în Ungaria sunt patru fabrici de vaccinuri, una fiind nou nouță, construită anul trecut”, a atras atenția Dragoș Damian, CEO Terapia. 

1% din bani de la sănătate din PNRR ar fi de ajuns pentru o fabrică ultramodernă de vaccinuri

În ceea ce privesc fondurile necesare unei relansări a industriei farma și de ce nu, a demarării unei fabrici de vaccinuri, acestea există, ele însă find direcționate spre alte paliere. 

“În Planul Național de Redresare și Reziliență sunt alocate 3,4 miliarde de euro pentru sănătate. Cu 30 de milioane de euro, adică 1% din alocarea pe sănătate, repet, 1%, am realiza o fabrică state of the art de vaccinuri, cu tehnologie ultramodernă. Am putea fabrica sub licența marilor producători, am putea exporta, am putea dezvolta în paralele propriile produse. UE ar aproba fără probleme o asemenea alocare, întrucât este nevoie de asemenea proiecte la nivel european, de creșterea și întărirea capacitatii de producție de medicamente în interiorul UE”, subliniază Dragoș Damian, CEO Terapia.