Evenimente și expoziții la care să participi luna aceasta în Cluj-Napoca

 Chiar dacă am trecut deja de mijlocul lunii octombrie, mai sunt câteva evenimente și expoziții temporare care pot fi vizitate în Cluj-Napoca până la sfârșitul lunii.

  1. Festivalul Internațional Puck

Festivalul Internațional „Puck” cu ediția numărul 20 va avea loc weekend-ul acesta la Cluj-Napoca, între 17 și 21 octombrie 2022 și va cuprinde 20 de spectacole pentru copii și adulți, lansări de carte și ateliere. Evenimentele vor avea loc la Teatrul de Păpuși ”Puck”, o instituție cu peste 70 de ani de istorie la Cluj.

Biletele se achiziționează la intrarea la spectacole. Rezervările se pot face online, accesând linkul acesta.

  1. Vernisajul și expoziția Fotografia – Document Etnografic

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, organizează, în perioada 19 – 30 octombrie 2022, expoziția „Fotografia – Document Etnografic”.

Cu această ocazie, vor fi expuse peste 150 fotografii etnografice vechi și recente realizate de 40 de artiști fotografi din România, Serbia și Polonia, selectate de juriu din peste 400 lucrări înscrise în concurs.

Competiția s-a desfășurat pe patru secțiuni principale: fotografie de autor cu temă liberă etnografică alb/negru și color, secțiunea de fotografie cu tema „Găteala capului” și secțiunea de reproducere după fotografie veche. Aratul tradițional cu ajutorul plugului, păstoritul, olăritul, claca la coasă sau Fărșangul sunt doar câteva din ocupațiile și obiceiurile comunităților sătești de români, maghiari, secui, ceangăi sau sași din România. Acestea alcătuiesc tabloul unui sat care își mai păstrează unele tradiții sau face eforturi să le reînvie. Pasionați de fotografie și de satul românesc deopotrivă, autorii străbătut țara neîncetat, astfel multe dintre imagini sunt surprinse în ultimul an.

Vernisajul și decernarea celor 12 premii va avea loc miercuri, 19 octombrie, de la ora 16.30, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă. În deschidere, va fi prezentat un moment muzical susținut de Grupul instrumental al Școlii de Muzică „Augustin Bena”, profesor coordonator Liuța Cîmpeanu, la pian profesor Adriana Copaciu.

Concursul naţional „Fotografia – Document Etnografic” este nucleul proiectului clujean de amploare cu același nume și urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei etnografice. Până acum, proiectul a fost prezentat în peste 20 de orașe din România, dar și străinătate: Polonia, Serbia, Ungaria, Franța, Italia și Canada.

  1. Sunetul muzicii

Spectacolul „Sunetul muzicii” va avea loc astăzi, 19 octombrie, la Opera Națională Română Cluj-Napoca, Sala Mare, ora 18:30.

În anii 1950, musicalurile erau în plină expansiune în SUA, iar producții precum My Fair Lady și Guys and Dolls au rulat pe Broadway ani de zile, autorii și compozitorii fiind mereu în căutare de noi povești. Nu a fost o surpriză atunci când, în 1958, echipa de succes Rodgers și Hammerstein a dat peste memoriile Mariei von Trapp și a început să lucreze la un nou musical: Sunetul muzicii. Producția de pe Broadway a avut premiera în 1959 și a avut succes timp de trei ani, cu 1443 de reprezentații, iar apoi, în 1960, a câștigat cinci premii Tony.

O poveste emoționantă, care îi are în centrul atenției pe membrii familiei Von Trapp, unul dintre cele mai cunoscute grupuri de cântăreți din lume în perioada imediat anterioară celui de-al Doilea Război Mondial. Maria Rainer, venită de la o mănăstire austriacă, devine guvernantă în casa unui căpitan de marină văduv cu șapte copii și aduce în casă o nouă dragoste de viață și de muzică. Maria îi învață pe copiii acestuia să cânte, iar pe căpitanul Von Trapp să iubească, dar când naziștii invadează Austria și apar la ușa lor pentru a-l lua pe căpitanul Von Trapp, întreaga familie este nevoită să fugă în siguranță.

Musicalul în două acte va avea o pauză și va lua sfârșit în jurul orei 21:10. Biletele pot fi achiziționate aici.

  1. Recitale și concerte

Tot astăzi, 19 octombrie, va avea loc un recital de orgă susținut de Amalia Erdős şi Erich Türk la Biserica Evanghelică Luterană. Biletele se pot achiziționa aici.

Următoarele două zile vin și ele cu spectacole deosebite organizate de Filarmonica de Stat Transilvania. Recitalul cameral – Cvartetul Arcadia, Kira Frolu, Octavian Lup va avea loc mâine, 20 octombrie, iar biletele se pot achiziționa de aici.

Iar vineri va avea loc concertul vocal-simfonic cu soprana Brigitta Kele alături de Corul Filarmonicii de stat „Transilvania”, avându-l dirijor pe Felix Mildenberger. Biletele pot fi cumpărate aici.

  1. Între lagăr și artă

Expoziția „Între lagăr și artă” poate fi vizitată între 9 octombrie - 6 noiembrie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Palatul Reduta. Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură  care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, se alătură anul acesta inițiativei care marchează Ziua Națională de Comemorare Holocaustului prin organizarea unei expoziții care evocă viața și opera a doi supraviețuitori ai lagărului de la Moghilev Podolski.

Expoziția ”Între lagăr și artă” aduce în prim plan un artist al lemnului, intarsierul Ernő Klein, și o artistă a culorii, pictorița Rózsa Gottlieb. Destinele celor doi – primul provenind dintr-o familie de meșteșugari, a doua dintr-un mediu de intelectuali evrei – s-au intersectat în perioada cruntă a deportării, devenind un remarcabil exemplu de solidaritate și de eroism. Într-un mediu ostil și inuman, copilul lui Ernő Klein, născut în lagăr, a supraviețuit și cu ajutorul tinerei Rózsa Gottlieb care, având și ea o fetiță de câteva luni în momentul deportării, l-a alăptat pe noul născut, atunci când a fost nevoie.

Pe lângă foarte importantele documente și artefacte personale, legate de perioada deportării, expoziția prezintă picturi, desene realizate de Rózsa Gottlieb și piese decorate prin tehnica intarsiei, executate de Ernő Klein. Majoritatea pieselor din această ultimă categorie au fost recent donate Muzeului Etnografic al Transilvaniei de către Andrei Klein, copilul de odinioară, născut în lagărul de la Moghilev Podolski.

  1. Liviu Mocan. Scara Lumii

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a susținut în data de 5 octombrie vernisarea lucrării de sculptură monumentală „Scara Lumii”, operă a artistului clujean Liviu Mocan. Sculptura va putea fi vizitată în continuare până în data de 30 octombrie.

Lucrarea „Scara Lumii”, realizată în alamă, cu dimensiunile 3 x 2,39 x 1,26 m, face parte dintr-un ciclu de cinci lucrări, intitulat „Arhetipuri”. Această operă a sculptorului Liviu Mocan a fost donată Muzeului de Artă Cluj-Napoca de către Jubilee College, Cambridge (Marea Britanie).

  1. (On)Cool Art 2022- body painting pe cicatrici oncologice

Vernisajul tablourilor de mari dimensiuni cu picturile realizate pe cicatricile dobândite in urma tratamentului oncologic a modelelor a avut loc în data de 17 octombrie.

Anul acesta și-au găsit loc în acest proiect: un bărbat minunat, mamă/fiică, ambele cu masectomie, o tânăra de 20 de ani care zâmbește ireal de frumos, o refugiată din Ucraina care duce două războaie în paralel, o tânăra doamnă din Harghita care poartă povara a două cancere și încă 3 femei frumoase și puternice care știu să se bucure de viață.

Expoziția rămâne deschisă toată săptămâna 17-23 octombrie.

  1. Expoziții de artă la Bastionul Croitorilor

Tot în săptămâna 17-23 octombrie, Bastionul Croitorilor găzduiește Expoziția de sculptură și desen a artistului Vetró András și Expoziția „Dual Ornamentum” de pictură și bijuterie a Ancăi Ciubăcan și a lui Horațiu Horațiu Weiker.

  1. „Artist Square”

Astăzi este ultima zi în care poți susține direct studenții sau absolvenții admirându-le și poate achiziționându-le arta la Casa TIFF.

Proiectul Artist Square constă în realizarea unei expoziții cu vânzare în perioada 13-19 octombrie , cu scopul de a ajuta studenții din Universitatea de Artă și Design Cluj să își comercializeze arta realizată în afara orelor de atelier și să își dezvolte spiritul antreprenorial, atât de necesar în timpurile pe care le trăim.

  1. ALTERNOSFERA | THEATROLL | CORBUL TROIAN

Ultimul eveniment al lunii octombrie este ALTERNOSFERA | THEATROLL | CORBUL TROIAN, care va avea loc în data de 31 octombrie, ora 20:00, la Opera Națională Română Cluj-Napoca

ALTERNOSFERA este una dintre cele mai îndrăgite trupe de rock de limba română fondată în 1998. Trupa propune proiectul THEATROLL, care reprezintă o serie de concerte în cele mai frumoase săli de spectacol din România și Republica Moldova. THEATROLL a pornit din dorința de a le oferi fanilor muzicii Alternosfera, o serie de concerte în care cele mai iubite piese trupei să fie reinterpretate și cântate pe scenă, alături de orchestră.

Biletele pentru acest eveniment pot fi obținute aici.