Eveniment pentru comunitatea pacienților cu Diabet zaharat tip 1. Dr. Andrada Lupșe, la Napoca Live: Ultimele date arată că există 3.500 de copii în Cluj cu Diabet

Statisticile arată că în România a crescut numărul de persoane diagnosticate cu Diabet.

Preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, afirma în toamna anului trecut că cifrele privind incidenţa diabetului au crescut în România. „Dacă acum câţiva ani aveam în baza de date în jur de 800.000 de pacienţi cu Diabet, deja în primele şase luni ale anului 2022 avem raportaţi 1.100.000 de pacienţi”, declara Adela Cojan, potrivit RoHealthReview.ro.

Ce este Diabetul?

“Diabetul este o boală autoimună, în ideea în care atunci când se declanşează nu există o cauză precisă. Ceea ce ştim este că nu mai funcţionează pancreasul. Pancreasul este important pentru că se ocupă de procesarea zahărului din sânge. Când acest lucru nu se mai întamplă el nu mai eliberează insulina care să proceseze zahărul din sânge şi atunci creşte nivelul glicemiei. Asta poate să aibă efecte foarte grave, poate să ducă la comă, respectiv la moarte. Un diagnostic cât mai timpuriu este cu atât mai binevenit. Diabetul poate fi de 2 feluri. Există Diabetul de tip 1 care deobicei este diagnosticat în copilarie, adolescenţă şi pentru acesta nu există cauze specifice. Exista şi Diabet de tip 2 care deobicei este diagnosticat în a doua parte a vieţii, pentru că vine pe fondul unui stil de viaţă dezorganizat. Diabetul de tip 1 se gestionează cu injecţii de insulină, iar la Diabetul de tip 2 nu este nevoie de insulină sub forma de injecţii, dar e nevoie de medicaţie care să ajute pacientul să îşi ţină glicemia sub control, dar de cele mai multe ori glicemia se ţine sub control în funcţie de ceea ce mănâncă”, a declarat Psihoterapeutul Relaţional şi Doctorul în Psihologie, Dr. Andrada Lupşe, în cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct, moderată de Sandu Mureşan.  

Câţi copii diagnosticaţi cu Diabet există în Cluj?

“Nu avem date foarte recente cu privire la copiii diagnosticaţi cu Diabet de tip 1 în Cluj, dar ultimele date dintre 2018-2020 au arătat că avem cam 3.500 de copii diagnosticaţi doar în judeţul Cluj. E un număr destul de mare. Pe aceşti copii şi familiile acestora vrem să îi ajutăm să îşi înţeleagă mai bine boala, să o ducă mai uşor, să trăiască o viaţă mai lungă”, a informat Dr. Andrada Lupşe.  

Pentru a veni în ajutorul copiilor diagnosticaţi cu Diabet, Asociaţia Glice Cluj organizează sâmbătă, 18 martie 2023, evenimentul Oameni Mari cu Diabet. Acesta se va desfăşura la Xponential Transylvania Coworking & Office, Cluj-Napoca, între orele 10.00-14.00.

Organizatorii evenimentului au declarat că prin proiectul Oameni Mari cu Diabet şi-au propus să realizeze o întâlnire de suflet pentru comunitatea pacienților cu Diabet zaharat tip 1 și familiilor acestora.

În cadrul evenimentului vor fi prezenţi 7 oameni, adulți diagnosticați cu diabet tip 1, care vor împărtăși publicului despre experiența lor de a trăi cu diabet încă din copilărie, despre provocările dar şi bucuriile personale şi profesionale de-a lungul timpului.

“Noi vrem să vedem această întâlnire ca pe o reuniune de familie. Vrem să ne lăsăm inspiraţi, să putem să schimbăm idei, să putem să ne cunoaştem între noi”, a mai declarat Dr. Andrada Lupşe, la Napoca Live.

Accesul la eveniment va fi făcut pe bază de donaţie. Scopul final este strângerea de fonduri pentru o tabără de copii şi adolescenţi cu diabet care va fi organizată în vara anului 2023, în Cluj-Napoca, de către Asociaţia Glice Cluj.

Donație recomandată: 70 lei/ persoană sau 100 lei/ familie. Membrii Asociației Glice vor beneficia de intrare gratuită.

Înscrierea se realizează prin completarea formularului AICI.

Mai multe informaţii despre eveniment AICI.