Emil Boc: Trebuie să găsim un echilibru între restricţii şi deschidere

Primarul Emil Boc a precizat faptul că, va trebui să existe un echilibru între restricţii şi deschidere.

"Trebuie să găsim un echilibru între restricţii şi deschidere, pentru că oamenii într-adevăr sunt extrem de stresaţi după un an de pandemie. Important este să avem cetăţenii de partea noastră. Pentru că oricâţi poliţişti vom pune în spatele cetăţenilor, nu vom avea efectul scontat dacă nu se respectă regulile. Cred că important este să înţelegem că toţi suntem în aceeaşi barcă. Că împreună trebuie să trecem prin acest efort extraordinar şi că, aşa cum spune românul: Nu-i mult până departe. Acum cu vaccinarea mai accelerată putem să sperăm că vine în cele din urmă şi starea de normalitate”, a declarat Emil Boc.

Emil Boc a spus că la Cluj există responsabilitate.

"La Cluj este un climat de responsabilitate. Numărul celor de pe listele de aşteptare este cel mai mare la Cluj, după Bucureşti şi arată că există o conştiinţă civică", a mai precizat Emil Boc.

De asemenea, primarul municipiului Cluj-Napoca a spus că a urmărit experimentul care a fost făcut în Barcelona, unde a fost organizat un concert pentru a se analiza dacă riscul de infectare cu Covid-19 este atât de mare.

„Sunt un susținător al deschiderii evenimentelor și a festivalurilor. În acest moment, proritatea noastră este starea de sănătate a populației. Un experiment interesant a fost cel din Barcelona, unde 5.000 de oameni au putut participa la un eveniment pentru a se observa dacă riscurile sunt atât de mari. În costul biletului a fost inclus și un test antigen. Din toți participanții au fost opriți doar 8 pentru că erau infectați cu noul coronavirus. Acum sunt urmărite efectele și se va constata cât de periculos sau nu este un eveniment de genul.

Este un experiment care va permite sa se tragă concluzii la nivel European. Susțin, dacă autoritățile centrale sunt de acord, să facem la Cluj un astfel de experiment, să vedem dacă, respectând toate normele, putem redeschide evenimentele. Un concert-test, pentru a da autorităților posibilitatea să  găsească o soluție unitară. Avem infrastructura - stadion, sală polivalentă - pentru a testa modalitatea în care putem redeschide în siguranță evenimentele”, a declarat Emil Boc.