Emil Boc: Să se calculeze rata de incidență din numărul de teste efectuate

Primarul Emil Boc s-a declarat nemulțumit de modalitatea în care este calculată în prezent rata incindenței îmbolnăvirilor de Covid 19. Edilul dorește să schimbe regulile jocului astfel încât rata incidenței să fie calculată la numărul de teste efectuate. 

Clujul este printre primele județe din România privind numărul de teste Covid 19 efectuate. Există județe care fac doar câteva sute de teste pe zi, în timp ce la Cluj se face între 1000 și 2000 de teste zilnic. Implicit sunt depistate mai multe cazuri iar incindeța de infectare depășește 3 la mie. Acest lucru afectează atât industria HORECA, pusă pe butuci ca urmare a faptului că restaurantele și cafenelele nu au voie să funcționeze la incidență de peste 3 la mie, cât și învâțământul elevilor din clasele a opta și a douăsprezecea. 

 „Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții. De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la școală, sunt din ani terminali și e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidență din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriți financiar și merg și își fac teste”, a declarat Emil Boc.