Emil Boc, despre demiterea Ministrului Justiţiei: Asta se întâmplă dacă a ignorat priorităţile României. A pus partidul pe primul loc şi ţara pe locul doi

Ieri, în data de 1 septembrie, Ministrul Justiţiei, Stelian Ion a fost demis de către Premierul Florin Cîţu. Florin Cîțu i-a reproșat lui Stelian Ion că "șantajează poporul român" prin blocarea unor proiecte de dezvoltare și, de asemenea, că nu a reușit desființarea Secției pentru investigarea magistraților.

Ședința de guvern începută de ieri, în data de 1 septembrie, la ora 11, a fost întreruptă după ce premierul Florin Cîțu a vrut să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny”.

Invitat la emisiunea Talk Show Direct cu Lucian Danciu de la NapocaFM, Emil Boc a menţionat că această acţiune este una normală pentru o guvernare în democraţie.

“Aș face apel la calm și la responsabilitate la toată lumea. Într-o guvernare în democrație, revocarea unor miniştri, remanierile guvernamentale fac parte din meniul zile. Nu sunt lucruri ieșite din comun. În toate democrațiile lucrurile acestea se întâmplă. Într-un guvern atunci când un ministru ignoră prioritățile programului de guvernare, ignoră prioritățile României, ignoră solicitările Primului Ministru, acest ministru are trei alternative. Fie să se conformeze programului de guvernare și a stabilităţilor stabilite de către Premier și în concordanță cu ceea ce are nevoie România, fie să plece, fie să fie demis. Aici este vorba despre faptul că, deși au trecut 8 luni de zile secția specială pentru judecători nu a fost desființată. Deși încă din luna august, proiectul acela care viza modernizarea acestei țări, viza practic modernizarea spațiului rural, nu a fost avizat. Cum să se pună presiune mare pe Ministrul Justiției, când ai obligația să avizezi? Totul a fost în regulă. Dacă Ministrul ar fi venit să spună că respinge proiectul pentru că nu are avizul de la Ministrul Dezvoltării, de exemplu, atunci credeam. Asta arată că un ministru face alte jocuri în Guvern. Aici nu e vorba de bani pentru primari, acest proiect nu se adresează primarilor de municipii. E pentru mediul rural. Eu nu cred că trebuie să oprim modernizarea unei țări pentru că s-au făcut alte lucruri”, a declarat Emil Boc.

Premierul a făcut apel la USR PLUS să nu iasă de la guvernare.

Cei de la USR PLUS au amenințat, nervoși, că vor depune o moțiune de cenzură, dacă se adoptă proiectul, acuzând faptul că nu există avizele necesare, printre care ultimul, cel de la Ministerul Justiției. Ministrul revocat al Justiției, Stelian Ion, a spus că a primit doar o copie a ordonanței privind Programul „Anghel Saligny”, din cauza căreia a izbucnit scandalul în coaliție, și a dat vina pe o „eroare” produsă la Ministerul Dezvoltării, în condițiile în care ministrul Cseke Attila a spus că originalul a fost trimis la Ministerul Justiției pe 25 august. Ion a mai spus că avizul ministerului pentru acest program de investiții ar fi mai degrabă negativ.

Emil Boc a precizat în cadrul emisiunii faptul că, Florin Cîţu nu va fi schimbat din funcţie. El a menţionat că, speră ca cei de la USR să se răzgândească.

“Eu cred în responsabilitatea USR-ului. Practic dacă vor vota alături de PSD sau așa cum au anunțat, se descalifică. Cum poți să votezi cu cei pe care i-ai criticat? Când semnezi împreună și votezi împreună înseamnă că ești frate de cruce cu cineva. Eu cred că nu se va ajunge acolo. Sper să nu se ajungă acolo. Coaliția greu s-a pus în picioare. Domnului Ministru al Justiției îi mulțumim pentru munca pe care a putut să o facă, atât a putut face până în momentul acesta. Așa se lucrează într-un Guvern. Eu am spus-o de mai multe ori, partenerii de la USR nu au experiența exercițiului de guvernare. Ei cred că un Guvern se conduce ca un ONG. Dar pentru asta să nu pui în pericol stabilitatea politică a țării. Ce a făcut Ministrul Justiției? A pus partidul pe primul loc și România pe locul doi. Ce se întâmplă în Parlamente este reflectarea a ceea ce se întâmplă în societate. În democrație nu e un lucru neobișnuit să existe coaliții, ca ele să se încheie, să înceapă altele. Este un lucru firesc. Aici este vorba de un termen democratic și nu trebuie privit în termeni de câștig și pierdere. Eu aș vrea cât mai repede că guvernatii să vorbească de ceea ce arde astăzi, factura la întreținere, prețul la electricitate și gaz, pandemie. Eu l-am văzut pe Premierul Cîţu și de aceea discut mereu cu el. Trebuie să avem grijă de toți românii și de cei care au bani și de cei care o duc mai greu. Va fi un sprijin guvernamental pentru cei care au prețuri mai mici. Societatea nu poate fi o junglă. Statul trebuie să intervină cu mecanisme de echilibrare. Este datoria Guvernului să facă acest lucru. Premierul a promis că va interveni pentru aceste probleme. Eu am încredere în USR. Premierul Cîţu nu va fi schimbat. El merge mai departe. Premierul Cîţu își va continua programul de guvernare. Eu sper că o va face împreună cu USR. Să ne întoarcem la problemele mari pe care România le are”, a spus Emil Boc la NapocaFM.