Educaţia juridică ar putea fi introdusă în şcoli. Ce spune judecătorul Cristi Danileţ despre acest subiect?

În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, judecătorul Cristi Danileţ a vorbit despre importanţa introducerii educaţiei juridice în şcoli.

Educaţia juridică, financiară şi antreprenorială vor deveni materii de studiu obligatorii pentru învăţământul preuniversitar, în toate şcolile din România, începând cu anul şcolar viitor. Legea a fost votată luni, în Senatul României, în calitate de Cameră decizională. Legea va intra în vigoare după promulgarea de către Preşedintele ţării şi publicarea în Monitorul Oficial.

De ce este importantă introducerea educaţiei juridice în şcoli?

Judecătorul Cristi Danileţ consideră că educaţia juridică ar trebui să fie introdusă în şcoli, pentru că ar fi benefică pentru copii. Au existat cazuri în care copiii au vorbit despre cazurile de violenţă domestică din familie, spre exemplu, în cadrul acestor ore, spune judecătorul Cristi Danileţ.

“Cazurile de violență domestică sau de violență sexuală sunt foarte des întâlnite în ultimii 5, 6 ani. Copilul trebuie să știe că orice abuz fie în școală, fie acasă sau pe stradă este interzis de către lege. Noi, oamenii legii putem interveni foarte repede și eventual să îl arestăm pe cel responsabil, dacă suntem anunțați. Astăzi copilul este credibil. Oricine ne anunță, fie copilul personal, fie prin intermediul unui frate mai mare sau prin intermediul unui vecin, noi îi dăm rapid un răspuns. Trebuie să știm că de 2 luni de zile există o lege în România potrivit căreia dacă luăm la cunoștință un abuz sexual asupra unui minor, suntem obligați să denunțăm acest lucru Parchetului. Societatea întreagă și-a dat seama că minorii sunt vulnerabili și că ei trebuie ocrotiți. Eu cred că există instituții ale statului care pot da copiii în plasament chiar la rude și în cazul în care nu există rude, aceste instituții pot lua copiii în centrele de plasament oficiale ale statului”, a precizat Cristi Danileţ la NapocaFM.