Ediţia a II-a a Conferinţei Internaţionale “Oraşe în Schimbare” va avea loc în luna mai

Oraşele sunt într-o continuă schimbare. Inevitabil, ca mod de a exista în complexitatea lor, orașele se dezvoltă sau se degradează și trec printr-o perioadă de înflorire sau declin. Acestea uneori suferă șocuri profunde sau crize care determină prin severitatea lor mutații și schimbări de direcție. Uneori orașele dau impresia că sunt locul în care se întâmplă totul, unde trebuie să fii. Alteori, dimpotrivă, par a fi la fel ca deșertul în care nu se întâmplă nimic, în sensul schimbărilor dorite.

“Cât de bine înțelegem cum funcționează orașele și ce pârghii există pentru ca acestea să fie gestionate proactiv?” este întrebarea pe care organizatorii Conferinţei Internaţionale “Oraşe în Schimbare” o adresează cetăţenilor.

În cadrul emisiunii de la NapocaFM, președinta Ordinului Arhitecților filiala Transilvania, Daniela Maier a precizat că, “Oraşe în Schimbare” este o conferinţă prin care se doreşte a se reaminti oamenilor că oraşul este un organism viu.

“Noi dorim acum să conștientizăm faptul că, orașul este un organism viu și în ce fel putem să îl facem adaptat nevoilor noastre. Se schimbă datorită tuturor tipurilor noi de transport, tipurilor noi de comunicare. Orașul se poate schimba mult mai repede decât putem noi să ne adaptăm. Un oraș în schimbare este un oraș suficient de flexibil pentru a se adapta nevoilor noastre”, a declarat Daniela Maier la NapocaFM.

Decanul facultății de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca, dr. arhitect Șerban Țigănaș a precizat că un oraş se schimbă pentru că, aşa funcţionează el.

“Un oraș în schimbare înseamnă realitatea în primul rând. Orașul se schimbă pentru că se schimbă. Așa funcționează el. Este evoluție inevitabilă, dar este și o evoluție controlată de așteptări sau dorințe deci de aspiraţiile locuitorilor care exact așa cum am început această discuție trebuie să fie formulate. Orașul se schimbă oricum, dar ar fi bine să se schimbe cu contribuția noastră”, a declarat dr. arhitect Șerban Țigănaș la NapocaFM.

Președinta Ordinului Arhitecților filiala Transilvania, Daniela Maier a spus că, “Oraşe în Schimbare” este o conferinţă care are şansa de a deveni o platformă constantă de comunicare.

“Felul în care este concepută această conferință mi se pare că are șansa de a genera o platformă constantă de comunicare. Nu doar o platformă ocazională așa cum se întâmplă cu multe dintre conferințele care s-au organizat în ultimul timp. Acest tip de platformă de comunicare pe un subiect atât de important pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea orașelor în momentul de față este o mare șansă, nu doar pentru noi ca arhitecți sau urbaniști ci o mare șansă pentru comunitate, pentru administrație”, a mai spus Daniela Maier la NapocaFM.

Daniela Maier a menţionat că municipiul Cluj-Napoca are o dinamică diferită faţă de celelalte oraşe.

“Clujul este un oraș cu o dinamică evident diferențiată de celelalte orașe. Cred că putem prin implicare să venim cu un impact pozitiv, dar trebuie să ne adaptăm la ceea ce înseamnă dezvoltarea orașelor la nivel internațional. Avem șansa de fapt să măsurăm impactul pe care anumite tipuri de intervenții le-au avut, să încercăm să învățăm lecția și să încercăm să o adaptăm la Cluj”, a precizat Daniela Maier.

Dr. arhitect Șerban Țigănaș a spus despre Cluj-Napoca că este oraşul care s-a dezvoltat foarte mult.

“Clujul este un oraș care a produs multe inovații din perspectiva dezvoltării lui. Clujului îi place să fie în fruntea acestei curse pentru o viață mai bună. Acesta e un lucru bun. Un alt lucru bun pe care l-aș pune lângă aceste inovații este faptul că Clujul este un oraș care nu doarme. Clujul nu doarme pentru că lumea iese în stradă și protestează când lucrurile nu merg bine. Aici e o altă calitate. Este o presiune constantă pe administrație să fie performanță”, a menţionat dr. arhitect Șerban Țigănaș la NapocaFM.

Ediţia a II-a a Conferinţei Internaţionale “Oraşe în Schimbare” va avea loc online în data de 12 Mai, 2021.

În cadrul conferinţei vor fi prezenţi peste 250 de experţi şi specialişti din industria arhitecturii și construcțiilor, precum arhitecți, designeri de exterior și de interior, constructori de clădiri și investitori, companii de consultanță, angajați ai autorităților locale sau dezvoltatori imobiliari. Majoritatea participanţilor vor fi din România, Olanda, Estonia, Slovenia, Danemarca, Marea Britanie și din alte țări europene.

Conferinta va putea fi urmărită online, gratuit. 

Mai multe detalii despre conferinţă găsiţi accesând site-ul: https://architecture.digital-events.ro/ sau pagina de Facebook: https://www.facebook.com/events/230554308522465 şi Linkedin: https://www.linkedin.com/events/constantlychangingcities-2ndedi6754753038608605184/ .

 

Emisiunea integrală: https://www.facebook.com/NapocaLive/videos/472039740669691