După o ședință cu repetiție, CJ Cluj a decis să voteze, în cele din urmă, pentru majorarea tarifelor de salubritate

Consilierii județeni au votat luni, 10 iulie, împotriva acordării unui mandat reprezentantului instituției de a vota în favoarea majorării tarifelor de salubritate pentru locuitorii din municipiul Cluj-Napoca și ai altor 30 de comune din județ. Joi, a fost convocată o nouă ședință extraordinară a executivului, cu exact aceeași ordine de zi. Motivul: ”Consiliul județean trebuie să aibă reprezentant în AGA ADI Eco-Metropolitan, fie că acesta votează pentru sau împotrivă”

În ședința de luni, grupul consilierilor USR a propus un amendament prin care reprezentantul CJ Cluj era mandatat să voteze împotriva majorării tarifelor Supercom. Supus la vot, amendamentul a căzut. A urmat, apoi, votul pentru proiectul inițial, care a avut aceeași soartă. În consecință, CJ Cluj s-a ales fără vreun reprezentant în Adunarea Generală a Acționarilor de la ADI Eco-Metropolitan.

”Am considerat, și este absolut legal, ca reprezentantul nostru să primească un mandat. Este unul dintre motivele pentru care am refăcut această ședință. Al doilea motiv este că unii dintre colegi au fost înregistrați că nu și-au exprimat deloc votul. Din discuțiile ulterioare, au existat probleme tehnice, de platformă, de laptop, diverse probleme, și situația a ajuns în acest punct. Din aceste motive, am considerat că este oportun să refacem această ședință extraordinară, mai ales că vineri va avea loc ședința ADI Eco”, a spus la începutul ședinței Marius Mânzat, vicepreședintele CJ Cluj.

”Zi de 13, cu ghinion”

Cătălin Sălăgean, conslier USR, și-a exprimat intenția de a redepune amendamentul prin care reprezentantului CJ Cluj i se acordă mandatul de a vota împotriva  proiectului de majorare a tarifelor de salubritate. La fel ca în ședința de luni, amendamentul a căzut cu doar 7 voturi ”pentru”, în timp ce ”împotrivă” au votat 21 de consilieri.

În cele din urmă, proiectul inițial al executivului a trecut cu 25 de voturi ”pentru”, 6 ”împotrivă”, astfel că, vineri, Consiliul Județean va fi prezent la ședința de la ADI Eco-Metropolitan.

”E o zi de 13, cu ghinion pentru populație”, a spus consilierul USR Mihai Florin Iepure, la finalul ședinței.

O decizie similară au luat, miercuri, și consilierii locali, care l-au mandatat pe primarul Emil Boc să voteze scumpirea tarifelor de salubritate. Potrivit proiectului de hotărâre înaintat de AGA ADI Eco-Metropolitan, se prevede o majorare a tarifelor de salubritate cu procente cuprinse între 15-20 la sută, față de procentul uriaș de 80 la sută solicitat de către cei de la Supercom.

Precizăm că activitatea Supercom, operatorul de salubritate care deține monopolul colectării deșeurilor din județul Cluj, este criticată pentru repetatele solicitări privitoare la creșterea tarifelor către populație, în unele cazuri chiar de câteva sute de ori. În plus, Supercom nu respectă deloc unul dintre principiile fundamentale asumate, ”Plătești cât arunci”, cântărirea deșeurilor colectate, prin care, atenție, ar trebui calculate facturile către populație, lipsind cu desăvârșire.