Duminica trecută, cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor la nivel global

 

Datele preliminare ale Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, arată că duminică, 21 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, potrivit Reuters.

Temperatura medie a aerului la suprafaţa Pământului a atins duminică 17,09 grade Celsius, peste precedentul record stabilit în iulie anul trecut, când temperatura a fost 17,08 grade Celsius, potrivit Agerpres, care citează sursa amintită.

Zone extinse din Statele Unite, Europa şi Rusia au fost pârjolite în ultima săptămână de valurile de căldură.

Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene a confirmat pentru Reuters că recordul de temperatură medie zilnică stabilit anul trecut pare să fi fost depăşit duminică, potrivit datelor care au început să fie înregistrate în 1940.

În 2023, recordul a fost depăşit timp de patru zile la rând, între 3 şi 6 iulie, pe măsură ce schimbările climatice au condus la căldură extremă în emisfera nordică.

Copernicus a mai indicat că fiecare lună începând din iunie 2023 - 13 luni la rând - a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu aceeaşi lună din anii precedenţi.

După ce schimbările climatice şi fenomenul meteorologic natural El Nino - care s-a încheiat în aprilie - au dus la creşterea temperaturilor în acest an, unii oameni de ştiinţă au sugerat că 2024 ar putea depăşi 2023 devenind astfel cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor.

Amintim că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirma anul trecut e umanitatea a ieşit din era încălzirii climatice şi a intrat în era „fierberii globale”.