Dr. Paula Morar: Fiecare persoană trebuie să efectueze minim o dermatoscopie pe an

În cadrul unei emisiuni de la NapocaFM medicul specialist dermato-venerologie la Clinica Optimum, Paula Morar a precizat că, fiecare persoană ar trebui să facă minim o dermatoscopie pe an. Dermatoscopia este practic o examinare a pielii care este folosită pentru a creşte acurateţea diagnosticului dermatologic. Dr. Paula Morar a mai spus că, nevii melanocitari sunt aluniţele despre care ştim cu toţii. 

“Pentru că urmează anotimpurile calde în care expunerea la ultraviolete este destul de puternică și mai ales pentru că sperăm la o relaxare a restricțiilor în ceea ce privește pandemia, am considerat că ar fi oportun să aduc în discuție ca un semnal de alarmă mai ales pentru cei care nu cunosc ce înseamnă monitorizarea nevilor. Pe parcursul întregului an, în special vara, pielea este expusă radiaților ultraviolete, expunere ce determină atât apariția unor alunițe noi, cât și modificarea celor existente. Astfel, fiecare persoană trebuie să efectueze minim o dermatoscopie, adică o evaluare a aluniţelor pe an”, a declarat medicul Paula Morar.

De asemenea, medicul Paula Morar a explicat ce este videodermatoscopia.

“Videodermatoscopia reprezintă o metodă inovativă de evaluare a leziunilor de pe piele în special a aluniţelor, a diferitelor tipuri de cancere cutanate, dar și a firului de păr. Avantajul suprem al acestei videodermatoscopii este dat de faptul că, ne ajută să depistăm melanomul care reprezintă cea mai agresivă formă de cancer cutanat. Această investigație se realizează cu ajutorul unui aparat numit videodermatoscop care are rolul de a evalua simultan mai multe leziuni de la nivelul pielii prin proiectarea imaginilor dermatoscopice pe un ecran digital.

Mi-ar plăcea să stabilesc diferenţa dintre dermatoscopia clasică cu care cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați și videodermatoscopia. În sine dermatoscopul reprezintă un sistem de lentile cu o sursă de lumină interioară ce produce o amplificare a leziunilor de la suprafața pielii cu scopul de a vizualiza în profunzime straturile pielii fără a fi necesară efectuarea unei biopsii. Ambele au la bază dermatoscopul, diferența constă în mărirea pe care o produce fiecare. Dermatoscopul clasic produce o mărire de doar 10 ori, în schimb cu ajutorul videodermatoscopului putem să ajungem la o mărire de până la 200 de ori ceea ce ajută medicul în stabilirea unui diagnostic cert”, a menţionat Dr. Paula Morar în cadrul emisiunii de la NapocaFM.

Medicul specialist dermato-venerologie de la Clinica Optimum, Paula Morar a vorbit în cadrul emisiunii de la NapocaFM şi despre ce poate determina apariţia aluniţelor.

“În funcție de momentul în care nevii apar ei pot fi alunițe congenitale de la naștere sau dobândite dacă apar pe parcursul vieții. Expunerea la soare determină numărul de creșteri de alunițe pe suprafața expusă, persoanele care se expun constant la radiaţiile ultraviolete au un număr mai mare de alunițe, arsurile solare repetate, de asemenea cresc numărul de alunițe. Persoanele care au o piele deschisă la culoare pot dezvolta mai multe alunițe.

Dacă proveniți dintr-o familie care are multe alunițe cel mai probabil și dumneavoastră o să aveţi la fel. Problema apare în momentul în care alunițele nu au un aspect uniform”, a menţionat medicul Paula Morar.

De asemenea, medicul Paula Morar a spus că în cazul videodermatoscopiei singurul risc care există este doar amânarea ei.

“Riscul acestei investigaţii apare doar în momentul în care amânăm efectuarea ei, este o metodă non-invazivă, nedureroasă, recunoscută la nivel internaţional care ne aduce doar beneficii. Ajută medicul şi în alegerea modalităţii optime de îndepărtare a aluniţei sau a cancerului de piele. În funcţie de ce vedem medicul decide dacă aluniţa poate fi îndepărtată clasic sau putem să folosim laserul”, a declarat medicul Paula Morar.

Clinica Optimum din Cluj-Napoca oferă pacienţilor cele mai avansate tratamente și soluții medicale in domeniul dermato-venerologiei, ginecologiei și chirurgiei plastice, estetice și microchirurgiei reparatorii. Această clinică reuneşte o echipă medicală de top din Cluj-Napoca, pentru o oferi servicii de cea mai bună calitate.