Dr. Ovidiu Ivan: Rinoplastia este una dintre cele mai complicate intervenţii din chirurgia estetică

În cadrul emisiunii, Frumuseţe la minut, de la NapocaLive, medicul primar specializat în chirurgie plastică, din cadrul clinicii Artis3, doctorul Ovidiu Ivan a vorbit despre ce înseamnă rinoplastia.

“Rinoplastia este una dintre cele mai complicate intervenții din chirurgia estetică atât din punct vedere al complexității intervenției, cât mai ales al mereu eternelor probleme între ceea ce putem obține și ceea ce își dorește fiecare pacient.

În primul rând rinoplastia nu este de cele mai multe ori o operație necesară, din punct de vedere al sănătății. Este o operație care se adresează unei eventuale imperfecţiuni estetice, dar există și câteva cazuri cum sunt deficiențele de respirație, în care rinoplastia devine necesară uneori. Intervenția se poate efectua în general după atingerea vârstei maturității. Este o intervenție destul de complexă din punct de vedere chirurgical și cu o recuperare destul de dificilă”, a precizat dr. Ovidiu Ivan.

Dr. Ovidiu Ivan a fost întrebat cum vede o fizionomie echilibrată a feţei din punct de vedere estetic şi medical.

“Mi-ați pus o întrebare foarte dificilă, cum văd eu nasul perfect nu pot să spun, pentru că explic mereu că nu există perfecțiune, chiar dacă în sufletul nostru fiecare o caută și o dorește. Nu există nasul perfect. Există doar un nas echilibrat cu celelalte trăsături ale feţei, care la rândul lor pot să nu fie perfecte, dar care ca un tot să determine o față și un aspect cât mai plăcut. Putem să dăm definiții medicale, anatomice, dar eu cred că fiecare persoană trebuie să obțină sau trebuie să aibă un nas care să o reprezinte. Trebuie să fie un nas care să lase ochii să strălucească și buzele să zâmbească. Nu există nas perfect”, a declarat dr. Ovidiu Ivan.

Medicul primar specializat în chirurgie plastică, din cadrul clinicii Artis3, doctorul Ovidiu Ivan a spus că se apelează la rinoplastie şi în cazul deviaţiei de sept.

“În cele mai multe cazuri și în ultima vreme foarte mulți pacienți mi se adresează și pentru probleme legate de respirație. Mai rar sunt acum doar rinoplastii, termenul generic de septorinoplastie, la care se mai adaugă corecția unor structuri care se află în nas. Pe lângă partea estetică încercăm să asigurăm și un confort respirator pacientului”, a spus dr. Ovidiu Ivan.

De asemenea, dr. Ovidiu Ivan a mai spus că, pentru a obţine un nas cât mai frumos, el apelează uneori şi la injectarea cu acid hialuronic.

“O injectare a unei substanțe este o procedură strict chirurgicală care trebuie să fie făcută de persoane specializate, pentru că la nas distanța dintre un rezultat fantastic și un eșec teribil este foarte, foarte mică. Sunt multe căzuri în care am făcut nasuri care mie îmi plac foarte mult, simplu cu picături de acid hialuronic. Mie mi se pare o procedură în anumite situații extrem de frumoasă și cu rezultate spectaculoase.

Destul de des vin pacienți cu poze ale altor persoane, unor vedete. Aparent ei spun că înțeleg că nu se poate așa, dar îmi dau seama că așa doresc de fapt și încerc să le spun că nu se va putea obține niciodată așa. Sunt extrem de rare situațiile în care se reușește”, a menţionat dr. Ovidiu Ivan.

“Una dintre marile probleme la nas este faptul că, în operație totul merge bine. Dar trebuie să va imaginați nasul ca fiind format din o mulțime de particele micuțe care plutesc cumva, nu există ligamente foarte puternice. De aceea orice gest pe care îl facem poate afecta în viitor. În clipa în care noi dăm jos pansamentele la 10 zile, nasul arată perfect, urmează o perioadă de 1 lună de zile, 2 luni de zile în care încet, încet nu mai este atent, poate strănută, atinge puțin nasul. Un nas își termină evoluția în 2 ani. Abia atunci putem trage concluzia definitiv”, a mai spus dr. Ovidiu Ivan în cadrul emisiunii, Frumuseţea la Minut de pe NapocaLive.