Dr. Oana Rusu: Glaucomul este a doua cauză de orbire. Vezi care sunt cauzele apariţiei acestei afecţiuni

În emisiunea, Punct de vedere despre sănătatea ochilor cu Dr. Oana Rusu de la NapocaFM, s-a discutat despre glaucom.

Medicul specialist oftalmolog și fondator Q Vision Clinică de Oftalmologie Cluj, Dr. Oana Rusu a precizat în cadrul emisiunii faptul că, glaucomul este a doua cauză a orbirii.

“Glaucomul este o problemă aș spune eu până la urmă socială. Este a doua cauză de orbire. S-a constatat că la persoanele trecute de 40 de ani, riscul să facă glaucom este de 12%. Se estimează că la nivel mondial sunt 60 de milioade de pacienți, de oameni afectați de glaucom, dintre care 6 milioane și-au pierdut vederea. Un procent destul de mare”, a spus dr. Oana Rusu.

De ce apare glaucomul?

“O cauză clară a glaucomului încă nu s-a descoperit. Dar există mai multe teorii. Cele mai plauzibile două teorii sunt teoria presională și teoria circulatorie. Teoria presională presupune o creștere a tensiunii intraoculare de mai multe cauze cu afectarea în timp a nervului optic. De fapt glaucomul este o afectare în timp a nervului optic, lucru care face ca transmisia imaginii, adică legătură dintre ochi și creier să nu mai fie posibilă. În teoria circulatorie se consideră faptul că o irigație deficitară la nivel cerebral poate să ducă la o circulație deficitară în zona creierului și implicit în zona nervului optic. Cauzele glaucomului sunt multiple.

Din păcate în cazul glaucomului ceea ce se pierde nu se mai poate recupera”, a precizat dr. Oana Rusu.

De câte feluri este glaucomul?

“Este o boală asimptomatică. Glaucomul este de mai multe tipuri. Există glaucom congenital. Are ca semn important o mărime mai mare a ochiului, o mărime a corneei. Există glaucom juvenil, care apare la copilul mai mare și există și termenul de glaucom primar cu unghi deschis, termenul de glaucom secundar și există și noțiunea de glaucom acut.

În cele mai multe cazuri glaucomul primar cu unghi deschis este asimptomatic.

Glaucomul acut are simptomatologie răsunătoare, pentru că în momentul în care apare acel numit atac de glaucom, înseamnă o creștere, o presiune foarte mare în ochi”, a menţionat dr. Oana Rusu.

Dr. Oana Rusu a precizat în cadrul emisiunii de la NapocaFM, faptul că, pacienţii diagnosticaţi cu glaucom trebuie să fie responsabili atunci când primesc tratamentul.

“Ce ne interesează pe noi în glaucom este să nu pierdem vederea, să rămânem la vederea pe care o are pacientul la momentul la care punem diagnosticul. Dacă are un diagnostic de glaucom nu este neapărat sortit orbirii, dar în același timp el trebuie să își administreze tratamentul pe care îl are și să vină regulat la vizite medicale”, a declarat dr. Oana Rusu.

Q Vision este o clinică modernă de oftalmologie care își tratează pacienții cu empatie și respect.

Clinica are o echipă medicală cu peste 6 ani de experiență, iar în această perioadă au efectuat peste 6000 de operații cu succes.

Clinica oferă diverse servicii, precum consultații uzuale oftalmologice, investigații complexe cu aparatură medicală ultramodernă sau intervenții chirurgicale.