Dr. Oana Rusu, despre degenerescenţa maculară legată de vârstă. Ce este şi cum poate fi tratată?

În emisiunea, Punct de vedere despre sănătatea ochilor cu Dr. Oana Rusu de la NapocaFM, s-a discutat despre afecţiunile retinei.

Medicul specialist oftalmolog și fondator Q Vision Clinică de Oftalmologie Cluj, Dr. Oana Rusu a precizat în cadrul emisiunii faptul că, una dintre afecţiunile retinei este degenerescenţa maculară legată de vârstă.

“Degenerescența maculară legată de vârstă face parte din spectrul bolilor retiniene. Patologia retiniană este destul de complexă. Retina are foarte multe părți, are și vase de sânge, are și nerv optic și are și componentă imună. Retina este foarte complexă. Are 10 straturi fiecare cu anumite celule, care toate interconectate formează imaginea și o transferă creierului.

Cea mai frecventă afecțiune este degenerescența maculară legată de vârstă. Este o a treia cauză de orbire la nivel mondial, după cataractă și glaucom, iar în țările dezvoltate este prima cauză de orbire la persoanele de peste 50 de ani. Este o degenerare, o îmbătrânire a zonei maculare. Zona maculară este cea mai importantă din retină care se ocupă de vederea fină. Această zonă este afectată şi când această zonă este afectată apar probleme”, a precizat dr. Oana Rusu.

Degenerescenţa maculară poate fi de două feluri.

“Poate fi degenerescență maculară legată de vârstă, formă umedă, în care există un debut brusc al scăderii vederii. Mai poate fi degenerescență maculară legată de vârstă, formă uscată care are un debut mai lent decât cea umedă. Nu este atât de traumatizantă.

Din păcate aceste modificări pot lasă urme destul de adânci și vederea poate să fie scăzută brusc. În primul rând eu aș merge la prevenție. Prevenția înseamnă să schimbăm stilul de viață. Ce înseamnă această degenerescență? Practic o îmbătrânire mai alertă. Ce trebuie să facem să nu îmbătrânim? Este să schimbăm stilul de viață și probabil să renunțăm la fumat, să alegem varianta sportului, să preîntâmpinăm bolile cardiovasculare, să consumăm alimente sănătoase în special legume și fructe verzi și să ne menținem o greutate corporală normală”, spune dr. Oana Rusu la NapocaFM.

Dr. Oana Rusu a menţionat că, în momentul în care apare această afecţiune trebuie să menţinem legatură cu doctorul oftalmolog.

“Dacă totuși suntem diagnosticați cu această afecțiune dacă este o formă uscată sunt de folos unele suplimente alimentare care sunt prezente și pe piață. Aceste suplimente au în componenţă vitaminele necesare bunei funcționări a retinei. Omega 3, resveratrol, carotenoizi, luteină, vitamina A, vitamina E, minerale cu fier, seleniu. Dacă avem noroc să fie o formă medie trebuie să ținem legătură cu medicul oftalmolog. Medicul oftalmolog trebuie să urmărească tot timpul dacă apar elemente în plus și dacă este necesar să schimbe tratamentul. Dacă este o formă maculară legată de vârstă mai agresivă, formă umedă, este important să ajungem la medicul oftalmolog și din fericire mai nou există un tratament sub formă de injecții intraoculare cu o substanță care ajută la distrugerea acelor neovase”, a declarat dr. Oana Rusu la NapocaFM.

Q Vision este o clinică modernă de oftalmologie care își tratează pacienții cu empatie și respect.

Clinica are o echipă medicală cu peste 6 ani de experiență, iar în această perioadă am efectuat peste 6000 de operații cu succes.

Clinica oferă diverse servicii, precum consultații uzuale oftalmologice, investigații complexe cu aparatură medicală ultramodernă sau intervenții chirurgicale.