Distribuție Energie Electrică România (DEER), parte a Grupului Electrica, continuă să investească în infrastructura de rețea pentru modernizarea și dezvoltarea sistemului de distribuție, fiind în ultimii ani cel mai mare investitor în modernizarea și retehnologizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice.
Cele mai importante investiții au vizat îmbunătățirea calității serviciului de distribuție și creșterea eficienței operaționale prin modernizarea, automatizarea instalațiilor, implementarea tehnologiilor moderne precum și creșterea eficienței energetice prin reducerea pierderilor în rețele.
Proiectele de investiții ale companiei urmează liniile strategice directoare pentru dezvoltarea unor rețele inteligente care să permită devoltarea, conectarea si operarea unor surse multiple și distribuite pe scara largă, asigurând cadrul tranziției către energia verde.
Oportunitățile de finanțare externă constituie o pârghie importantă pentru susținerea investițiilor în infrastructură și digitalizare, precum și a obiectivelor de eficiență energetică.
DEER a inițiat mai multe proiecte importante de investiții prin cofinanțare din fonduri europene. Acestea ar urma să fie finanțate in cea mai mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin POIM 2014-2020, Axa Prioritara 6: Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivele Specifice 6.3 si 6.1.- Cod apel: POIM/290/6/3/ “Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor” și Cod apel: POIM/289/6/1/ “Creșterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate (biomasă, biogas, geothermal), producție”. Contribuția companiei la aceste proiecte va fi de aproximativ 22% din valoarea lucrărilor.
Proiectele depuse au fost acceptate si declarate eligibile și vizează următoarele obiective: îmbunătățirea performanței operaționale și energetice, facilitarea optimizării consumului de energie la consumatori, gestionarea infrastructurii pentru garantarea functionării la parametrii de calitate stabiliți prin Standardul de Performanță, dezvoltarea și modernizarea instalațiilor de distribuție , digitalizarea de staţii de transformare existente şi adaptarea capacităţilor de preluare a producţiei din resurse regenerabile din zonele adiacente acestora.
Trei dintre proiectele complexe depuse au primit deja aprobarea pentru finanțare, din cadrul axei POIM 6.3 - Cod apel: POIM/290/6/3/ „Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuințelor”, cu o valoarea eligibilă totală care depăseste 160 milioane de lei, acestea urmând a fi finalizate în anul 2023 și se referă la:
1. Implementarea unui Sistem de Distribuție Inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă din cartierul Rogerius, localitatea Oradea;
2. Implementarea unui sistem de distribuţie inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă din municipiul Târgu Mureş, județul Mureş;
3. Realizarea unui sistem de distribuţie inteligentă într-o zonă omogenă de consumatori de energie electrică din cartierele Ţiglina 1, 2, MICRO 16 (Ţiglina 3), MICRO 17 (Ţiglina 4), din municipiul Galaţi, judeţul Galaţi.
Cel de-al patrulea proiect „ Soluții Măsurare Inteligentă Regiunea Centru - Orașele Codlea și Ghimbav”, din cadrul aceleiași axe, se afla în fază finală de evaluare tehnico-economică și are o valoare eligibila de 50 de milioane de lei.
Aceste proiecte vizează, pe lângă lucrări de modernizare infrastructură de rețea (linii, stații, posturi de transformare), implementarea sistemelor avansate de management al activelor (AMS) și de management al datelor de măsurare (MDM) și instalarea contoarelor de măsurare inteligentă în zone omogene din orașele Oradea, Galați, Codlea și Târgu Mureș, înglobând un număr de peste 40.000 consumatori casnici.
Pe Axa POIM 6.1 - Cod apel: POIM/289/6/1/ 2014-2020 - Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal) – distribuţie, au fost depuse încă trei proiecte, care urmează a fi evaluate din perspectiva tehnico-economică pentru aprobarea finanțării.
Proiectele vizează realizarea unei staţii electrice 110/20Kv Leordina, pentru mărirea capacității de distribuție a energiei electrice din zona Valea Vișeului si Valea Izei, județul Maramureș, respectiv modernizarea stației 110/20/ 6Kv de la Băița și a stației 110/20Kv de la Lechința.
Pentru orizontul mediu, compania are în plan pe lângă continuarea modernizării infrastructurii de rețea, accelerarea digitalizării, dezvoltarea de canale alternative pentru interacțiunile cu utilizatorii, precum și crearea unui mediu de lucru modern pentru angajați, prin implementarea conceptului de Distribuție Digitală. Pe termen lung proiectele companiei au in vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.
Distribuție Energie Electrică România (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator național de rețele de distribuție a energiei electrice, cu o acoperire de 18 județe, din trei zone geografice, reprezentând 40,7% din teritoriul României. DEER distribuie energie electrică la peste 3,8 milioane de utilizatori, acoperă o suprafață de 97.196 km2 și gestionează 198.988 km de linii electrice.