În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, consilierul juridic, Camelia Lung a vorbit despre ce presupune detaşarea transfrontalieră.
Detașarea transfrontalieră este utilizată de cele mai multe ori de angajatorii români pentru cazurile în care salariatul este trimis să lucreze temporar pentru o societate din altă jurisdicție, fie parte din același grup sau nu.
“În momentul în care vorbim de cetățenii care lucrează transfrontalieri trebuie să știm că se aplică automat Regulamentul 883/2004 a Parlamentului European și a Consiliului Europei privind Coordonarea Sistemelor de Securitate Socială, împreună cu Regulamentul 987/2009 prin care se stabilește procedura de aplicare a Regulamentului 883. Trebuie să avem în vedere deciziile Comisiei Administrative de Coordonare a Sistemelor de Securitate Socială A1,A2 și A3, precum și Ghidul Privind Legislația Aplicabilă Lucrătorilor din UE și Spațiul Economic European și Elvețian. În momentul în care vorbim de lucrători transfrontalieri, în România avem Legea 16/2017 privind detașarea salariaților în cadrul prestărilor serviciilor transfrontaliere. Este un cadru legal pe care s-a pus accentul cu privire la protecția care se acordă salariaților în momentul în care lucrează transfrontalier, în altă țară, în alt stat membru al UE”, a precizat Camelia Lung.
Camelia Lung a precizat că, detaşarea transfrontalieră se poate face pe maxim 24 de luni.
“Să spunem că angajatorul X are un contract în Ungaria, elementul de bază este ca salariatul să aibă un contract de muncă, angajatorul X să aibă un contract cu firma din Ungaria, iar angajatul să desfășoare activitate în numele angajatorului din România în Ungaria. Cetățeanul când pleacă afară este transfrontalier, el rămâne angajatul firmei din România.
Detașarea transfrontalieră se poate face pe maxim 24 de luni, cu condiția să nu înlocuiască un alt salariat din acea societate. Se poate solicita o prelungire a duratei de 24 de luni în anumite excepții. În principiu trebuie să fie un motiv foarte bine argumentat atunci când cerem o prelungire”, a declarat Camelia Lung.
De asemenea, Camelia Lung a spus că, salariatul trebuie să aibă securitate socială în România.
“Trebuie să nu ajungem la un conflict, astfel încât salariatul detașat să aibă un conflict pozitiv şi să fie asigurat în 2 sisteme sociale de securitate sau să aibă un conflict negativ, adică să nu fie asigurat de niciun sistem social de securitate. Caz în care este necesară obținerea formularului A1, pentru a se lucra în UE. Prin formularul A1 se atestă că tu îți menții asigurările sociale în România și faptul că tu pe perioada pe care ești detașat, angajatorul din România îți plătește contribuțiile în România”, a spus Camelia Lung.