De Ziua Naţională intră în circulaţie bancnota de 20 de lei. Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Banca Naţională a României pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei.

Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?

Istoria sa a devenit cunoscută abia în 1928, când maiorul Constantin Bucimeanu a înaintat Serviciului Istoric din Marele Stat Major o biografie a sublocotenentului din timpul războiului, Ecaterina Teodoroiu. Procesul inițiat de acesta a dus la strângerea de materiale și dovezi cu privire la rolul Ecaterinei din timpul Primului Război Mondial, potrivit Europa Liberă România.

În ultimul secol, discuțiile legate de Regina Maria și familia regală a României au întâmpinat diferite piedici impuse de comuniști. Odată cu instaurarea regimului comunist, istoricii sistemului au relatat despre aceasta că ar fi fost o „agentă a capitalismului englez” datorită originilor sale.

La data de 22 august 1917 a murit în luptele de la Mărășești, cea supranumită „Eroina de la Jiu”, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română care și-a sacrificat viața pe câmpul de luptă. Ecaterina Teodoroiu pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu şi-a început activitatea în război ca infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, după care a cerut să lupte pe front, remarcându-se în luptele de la Jiu şi Filiaşi, unde a fost rănită la ambele picioare.

Însuși regele Ferdinand I i-a acordat personal la data de 19 martie 1917, distincția „Virtutea militară” şi a fost avansată la gradul de sublocotenent, primind în același timp comanda unui pluton din Regimentul 43 Infanterie. În fruntea acestui pluton a căzut eroic în seara zilei de 22 august 1917, în timpul bătăliei de la Mărăşeşti, fiind răpusă de două gloanțe ce au lovit-o în piept.

A fost înmormântată iniţial pe valea Pârâiaşului, în locul numit „Poienele”, cu onoruri militare, iar la 9 iunie 1921, cu ocazia serbării centenarului lui Tudor Vladimirescu, rămăşiţele pământeşti ale eroinei au fost reînhumate la Târgu-Jiu, în cadrul unor ample funeralii naţionale. Sicriul eroinei a fost confecţionat din oţelul unor tunuri capturate de la inamic şi a fost depus într-o criptă betonată din faţa catedralei din Târgu Jiu. Ulterior, deasupra criptei a fost amplasat un monument din marmură pe care sunt sculptate imagini reprezentând scene din viaţa Ecaterinei Teodoroiu.

VEZI AICI descrierea bancnotei de 20 de lei.