Dana Gîrbovan, numită oficial în funcția de președinte al Curții de Apel Cluj

Astfel, potrivit Insititutului Național al Magistraturii, concursul pentru funcția de președinte al Curții de Apel Cluj a fost câștigat de judecătorul Dana Gîrbovan cu nota 9.90. Rezultatele concursului urmează să fie validate de Consiliul Superior al Magistraturii, după care judecătoarea Gîrbovan își va putea prelua postul.

De asemenea, reușita magistratului este una deosebită, mai ales că de la înființarea Curții de Apel Cluj, este prima dată când a fost organizat un concurs la care nu se știa rezultatul de dinainte. Este de menționat faptul că, mai ales în ultimii ani, unii dintre candidați au concurat singuri în timp ce pentru alții rezultatul a fost previzil dinainte de susținerea concursului.

„Protocoalele au fost făcute împotriva justiţiei, nu au fost făcute pentru justiţie. Au fost făcute cu încălcarea legii, ăsta este cel mai grav lucru pentru că X când e cercetat are un Cod de procedură penală unde scrie ce poate face procurorul, cine ne ascultă… Or, în spatele acestei legi există un protocol secret care îţi modifică normele din procedura asta. După zece ani de anticorupţie suntem priviţi ca una dintre cele mai corupte ţări. Nu doar că nu avem o ţară curăţată, dar avem o ţară în care drepturile fundamentale au fost încălcate cu instituţii praf, cu lipsă de încredere”, a declarat Dana Gîrbovan.

Dana Gîrbovan este de profesie judecător de peste 20 de ani și este fondatoarea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, un ONG despre care ea nu a putut preciza niciodată câți membri are sau reprezintă. Gîrbovan a fost în ultimii 2 ani și jumătate o susținătoare vocală a controversatelor modificări aduse legilor justiției care au scos sute de mii de români în stradă. UNJR a fost singurul ONG acceptat la dezbaterile "comisiei speciale" din Parlament, conduse de Florin Iordache.