Cristian Ciulbea, despre microhidrocentralele din bazinul Someşului Mic

Fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa invitat la NapocaFM a vorbit despre microhidrocentralele de pe afluenţii Someşului Rece şi Valea Drăganului.

“Aici discuția este mult mai amplă pentru că pe tot cuprinsul bazinului sunt microhidrocentrale, ele au fost foarte multe construite în perioada anilor ‘70-‘80 de Ministerul Energiei Electrice de atunci, după partea de reformare a sistemului energetic și spargerea tuturor companiilor Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Termoelectrica, Electrica și Transelectrica. Multe eu revenit Hidroelectricii respectiv celor de la Electrica, pentru că aveau o companie care se ocupau exact de partea asta.

După anii 2005-2006 au fost preluate de Hidroelectrica, ulterior o parte dintre ele s-au vândut la privaţi și o parte dintre cele noi care s-au construit au fost construite de privaţi.

Cel puțin și cele construite și în anii ‘70-’80 au respectat un studiu de impact asupra mediului și clar niște avize foarte clare prin care s-au folosit metode prietenoase cu mediul, astfel încât să respecte tot ce însemna partea de faună. Deci cele construite după anii ‘70-‘80 sunt toate pe studii de impact asupra mediului, cel puțin în zona bazinului Someș-Tisa”, a declarat Cristian Ciulbea.

Ecologiştii au semnalat 2 microhidrocentrale în 2018 si 2019, construite pe Valea Drăganului, respectiv pe Someşul Rece. Cristian Ciulbea a spus că cel puţin pe Someşul Rece nu a fost o problemă.

“Pe cea de pe Someşul Rece din câte am înțeles eu s-a solicitat și amendat constructorul și s-a cerut și demolarea. Dar în esență în bazin nu au fost probleme foarte mari din punctul acesta de vedere. Sigur că în alte părți au fost probleme foarte mari cu aceste microhidrocentrale pentru că din păcate s-au distrus foarte multe văi și nu s-a respectat deloc, chiar dacă ele în partea de avizare și în partea de studiu de impact asupra mediului au fost foarte bine specificate, probabil cei care au executat lucrările nu au respectat totul. Dar în principiu sigur că aici e o discuție foarte serioasă din punctul acesta de vedere, este clar și dacă revenim puțin la amenajările marilor lacuri de acumulare, este clar că în momentul de față o țară nu se poate dezvolta fără energie şi fără apă, însă trebuie să găsim variante, astfel încât toate invesţiile care se fac să se facă în folosul nostru”, a declarat Cristian Ciulbea.

Fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa a fost întrebat dacă aceste microhidrocentrale sunt rentabile şi acesta a spus că din punctul său de vedere, ele sunt rentabile.

“Sigur că România fiind o țară capitalistă, dacă dorești să faci investiții și respecți legile și tot ce înseamnă partea de avizări și studiu de impact, cred că nu ar trebui să fie probleme deosebite din punctul acesta de vedere, iar dacă dorești să faci o afacere în zona asta și respecți, repet, legile, nu văd de ce nu poți să faci și sunt convins că ele sunt rentabile din moment ce ele funcționează încă și astăzi”, a declarat fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

 

Emisiunea integrală: https://www.facebook.com/NapocaLive/videos/270876691204348