Recent a fost finalizată procedura de recepție la terminarea lucrărilor din cadrul contractului ”Extinderea alimentării cu apă în UAT: Așchileu, Bonțida, Chinteni, Cojocna, Ceanu Mare, Iclod și Vultureni”, derulat de Compania de Apă Someș S.A. prin Programul Operaţional Infrastructură Mare - POIM 2014-2020 cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, transmit reprezentaţii Companiei de Apă Someş, într-un comunicat de presă.
Contractul a demarat în vara anului 2021 și are o valoare de 67.114.356,28 lei TVA inclus, cu perioada de garanție de 60 de luni.
Lucrările la sistemul de alimentare cu apă au vizat extinderea rețelelor în 20 de localități din 7 comune, din județul Cluj, respectiv Unitățile Administrativ Teritoriale din Așchileu (loc. Așchileu Mare, Așchileu Mic, Fodora și Cristorel), Bonțida (loc. Bonțida și Răscruci), Chinteni (loc. Chinteni, Feiurdeni, Satu Lung și Vechea), Cojocna (loc.Cojocna și Iuriu de Câmpie), Ceanu Mare (loc. Strucut), Iclod (loc. Iclod, Iclozel și Orman) și Vultureni (loc. Vultureni, Băbuțiu, Făureni și Șoimeni).
În total investiția a asigurat construirea a 93,82 km de rețele noi de distribuție și aducțiune apă potabilă, 1793 branșamente, construirea a 8 rezervoare de înmagazinare apă potabilă, 5 stații clorinare și 3 stații de pompare apă potabilă noi.
Acest contract, ca de altfel întregul Proiect Regional din cadrul POIM 2014 – 2020, va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite de Compania de Apă Someş S.A., la asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță, la reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, la reducerea costurilor prin eficientizarea operării precum şi la eliminarea vulnerabilităților prezente ȋn particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice.
Potrivit comunicatului, “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020” în ansamblul lui, are o valoare totală de 404.431.755 EUR (fără TVA).
Finanțarea investiției se face astfel: 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Cofinanțarea Proiectului este asigurată astfel: 6% prin credit bancar contractat de către Compania de Apă Someș S.A., iar restul de 1.82% este asigurată de la bugetul de stat conform OUG 172/2020.
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății populaţiei în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 l.e. pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).