Colectarea selectivă merge greu la blocurile din Cluj. Șurubaru, City Manager, la Napoca Live: Se realizează 1-2%

City Managerul Clujului, Gheorghe Șurubaru, a declarat că la blocurile din oraș merge mai greu colectarea selectivă.

„La blocuri, unde sunt amplasate cel puțin 4 containere, colectarea selectivă merge greu. Ar trebui ca cetățenii să depună fiecare tip de deșeu în containerul corespunzător. Din păcate, în acest caz nu se întâmplă decât de foarte puține ori. Am mers dimineața cu cei de la salubritate, cu mașinile care duc gunoiul, să vedem dacă deșeurile sunt depozitate corespunzător. Adevărul este că am găsit 1-2%, și e mult spus, cazuri în care gunoiul este colectat și depozitat corespunzător. Fiind amestecat, firma de salubritate îl ia așa. Oamenii vin și spun că nu sunt mulțumiți că toate tomberoanele se golesc într-o singură mașină. Prin înființarea unor insule digitalizate sperăm să mai reducem ceea ce se vede în jurul punctelor gospodărești. Ține într-adevăr și de civilizație. Noi facem controale. Sunt cazuri foarte multe în care Poliția Locală a identificat persoanele care nu au realizat corespunzător colectarea selectivă. Au fost sancționate și amendate”, a explicat Șurubaru, în cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct cu Lucian Danciu.

Colectare selectivă a deșeurilor pe 4 fracții este obligatorie din 1 iulie 2019: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere.

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari):

La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție: plastic/metal – galben, hârtie/carton – albastru, sticlă – verde, deșeuri reziduale – negru.

La gospodăriile individuale (case):

În sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Important!

Este interzisă amestecarea deșeurilor.

Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

SANCȚIUNI:

  • persoane fizice: 1.000 – 2.000 lei;
  • persoane juridice: 20.000 – 40.000 lei.

De ce este importantă colectarea selectivă?

Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor.

Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile.

Se reduce consumul de energie.