Clujenii care nu curăță zăpada din dreptul casei sau al firmei riscă amenzi de mii de lei

Persoanele fizice și juridice și asociațiile de proprietari, în cazul blocurilor, sunt direct responsabile de curățarea zăpezii din dreptul imobilelor pe care le dețin sau le folosesc și de îndepărtarea țurțurilor care se formează la acoperișul acestor imobile.

Obligațiile pe care le au cetățenii odată ce s-a așternut zăpada sunt stabilite de autoritățile locale, iar amenzile pe care le poate da Poliția Locală diferă destul de mult de la o localitate la alta.

Curățarea zăpezii și a gheții de pe trotuarul din fața casei/firmei noastre și îndepărtarea țurțurilor nu sunt doar chestiuni ce țin de bunul simț cetățenesc, ci și obligații prevăzute prin acte normative și pentru neîndeplinirea cărora cei responsabili pot fi amendați de Poliția Locală cu diverse sume de bani. Cei vizați de aceste obligații sunt deopotrivă persoanele fiziceasociațiile de proprietari, în cazul blocurilor, și persoanele juridice.

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cetățenii sunt obligați să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri și să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc.

Aceeași ordonanță prevede că obligațiile acestea vor fi preluate de asociațiile de proprietari, acolo unde este cazul, iar ele vor răspunde pentru îndeplinirea lor în fața autorităților administrației publice locale, potrivit avocatnet.ro.

Amenzile pot ajunge, în unele orașe, până la 2.500 de lei

În Cluj-Napoca, limitele amenzii sunt identice pentru toate categoriile de persoane: între 500 de lei și 1.000 de lei, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 191/2009.

În Ploiești însă, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 228/2006, municipalitatea este mult mai severă la acest capitol: amenzile pentru persoane juridice se situează între 1.000 și 2.500 de lei, iar cele pentru persoane fizice între 500 și 1.500 de lei.

La Sibiu, autoritățile le-au impus cetățenilor să curețe zăpada și gheața de pe trotuarele și rigolele din fața imobilelor pe care le dețin sau le administrează înainte de 8 dimineața, însă cuantumul amenzilor nu este foarte ridicat: potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 210/2001, persoanele fizice pot primi o amendă între 100 și 200 de lei, iar persoanele juridice o amendă între 250 și 300 de lei.