Clujeni la cea mai mare cursă de off-road din lume în scop umanitar pentru copiii din Africa

 

Pe 25 ianuarie 2024, şapte aventurieri curajoşi din Cluj-Napoca: Albert Deak, Cătălin Priscorniţă, Lenard Matei, Cristian Olinca, Robert Olinca, Radu Schneider si Hanna Deak (fiica lui Albert Deak şi cea mai tânără participantă la raliu de 16 ani), din Cluj Napoca, vor da startul unei expediţii umanitare remarcabile.

Ei vor participa la a 15-a ediţie a Raliului Budapesta-Bamako, cea mai mare cursă de off-road din lume, cu start din Budapesta, care se desfăşoară în beneficiul comunităţilor din Africa de Vest, sub formă de ajutoare şi donaţii în valoare de un milion de Euro.

În aceeaşi formulă, Albert Deak, un împătimit al automobilelor şi iniţiatorul a numeroase caravane de donaţii peste tot în lume, alături de bunul său prieten Cătălin Priscorniţă, a mai participat la ediţia 'The Great Africa Run' a raliului Budapesta-Bamako, din decembrie 2019, în cadrul căruia au donat 5.000 de ghiozdane echipate copiilor din Sierra Leone, cea mai mare donaţie de acest tip în Sierra Leone. Filmul documentar, realizat pe întregul traseu al raliului şi montat un an mai târziu, a fost nominalizat la 3 festivaluri de film internaţionale.

Raliul Budapesta-Bamako este un eveniment caritabil care se desfăşoară anual, însoţit de aventura spectaculoasă a unui traseu plin de provocări. Echipajele participante, de peste tot din lume, într-un număr de peste 300 înscrise în concurs la categoriile 'Competiţie' sau 'Aventură', vor traversa Europa şi Africa.

Scopul campaniei 'De la Copil la Copil', dar şi a întregului raliu, este de a oferi copiilor din Sierra Leone, ajutoare şi rechizite şcolare, ghiozdane şi laptop-uri.

Raliul cu destinaţia Sierra Leone din 2024, va începe în Budapesta şi va traversa Europa cu o singură etapă de concurs. Apoi, aventura va continua în Maroc, Mauritania, Senegal, Guineea şi Sierra Leone

Sierra Leone este o ţară cu o istorie complexă, marcată în trecut de sclavie, colonialism şi un război civil devastator. în prezent, această ţară din Africa de Vest se confruntă cu numeroase probleme sociale, precum sărăcie, corupţie, boli, o rată mare de analfabetism şi o infrastructură slabă. în special, sistemul de învăţământ este unul grav afectat, 67% dintre copiii de vârstă şcolară nu au acces la educaţie. Prin intermediul acestei expediţii, echipa 'Transilvania4 Sierra Leone' doreşte să contribuie la îmbunătăţirea acestor condiţii dificile.

Întreaga echipă va parcurge traseul la bordul a 3 maşini puternice de off-road - două Toyota Land Cruiser VX 80 şi o Toyota Land Cruiser HDJ 80, special adaptate pentru expediţii lungi de off-road.

Echipa solicită, prin urmare, contribuţii financiare din partea comunităţii de afaceri din România pentru a acoperi costurile de transport ale donaţiilor, care se ridică la aproximativ 20 de mii de euro - containere şi transport maritim, distribuţia ghiozdanelor în Sierra Leone şi taxe pentru containerele din Sierra Leone.

Echipa mai solicită şi donaţii constând în laptopuri, ghiozdane şi rechizite şcolare din partea şcolilor, angajaţilor din companii şi a persoanelor generoase. Prin intermediul acestor donaţii, echipa speră să aducă bucurie şi resurse educaţionale copiilor din Sierra Leone.

Centrele de colectare a donaţiilor sunt la:

  • Sediile de birouri BLITZ din Cluj - Napoca şi restul ţării.
  • Sediul restaurantului Jaxx, din str. Strada Emil Isac Nr. 25, din Cluj-Napoca.
  • Standul Transilvania 4 Sierra Leone, de la Târgul de Crăciun, din Cluj-Napoca, Piaţa Unirii.
  • Toate şcolile din Cluj Napoca şi alte oraşe din România (prin sindicatele şcolare).

Donaţiile sunt aşteptate până pe 10 decembrie 2023.

Echipa se bazează pe susţinerea largă a comunităţii şi pe parteneriate cu companii pentru a face această expediţie şi proiectul umanitar aferent posibile.

Mai multe informaţii pe site-ul oficial al proiectului: www.transilvania4sierraleone.ro sau pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Transilvania4SierraLeon