Cea mai mare fabrică de încălţăminte din România, Clujana, și-a sistat activitatea de producție și a intrat, oficial, în faliment.
Decizia a fost luată de către Consiliul Judeţean Cluj în ședința de luni, 28 noiembrie.
Prin adresa depusă la registratura Consiliului Județean Cluj cu nr. 47.642/24.11.2022 societatea Clujana S.A., prin directorul desemnat Oancea Călin solicită, printre altele, aprobarea formulării de către societate a unei cereri, la instanța judecătorească competentă, pentru a fi supusă dispozițiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
“Din adresa Agentiei Naționale de Administrare Fiscală nr. 24615/17.06.2022, înregistrată la Consiliul Județean Cluj cu nr. 24265/21.06.2022, reiese faptul că la data de 17.06.2022 societatea figura cu obligații fiscale neachitate în sumă de 3.730.337 lei, pentru recuperarea acestora fiind luate măsuri de executare.
Ulterior, prin adresa Agentiei Naționale de Administrare Fiscală nr. 37946/31.10.2022, înregistrată la Consiliul Județean Cluj cu nr. 44522/03.11.2022 se comunică faptul că s-a trecut la procedura de valorificare a bunurilor mobile / imobile sechestrate.
Precizăm faptul că anterior societatea s-a mai aflat în procedură de insolvență, însă prin sentința civilă nr. 230/2020 s-a admis cererea formulată de administratorul judiciar CITR SPRL și s-a dispus închiderea procedurii generale a insolvenței debitoarei Clujana S.A., și reinserția societății în activitatea economică.
Având în vedere situația economică dificilă în care se află societatea, considerăm că solicitarea formulată de conducerea societății este întemeiată”, precizează documentul cu adresa depusă.
Datoriile acumulate au îngropat celebra fabrică de pantofi Clujana. Producția a fost oprită, iar pe ușă s-a pus lacătul. În ultimii 30 de ani s-au încercat mai multe variante de salvare a fabricii, dar fără succes.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat la începutul lunii noiembrie în cadrul unei emisiuni de la Napoca Live, că brandul fabricii nu va dispărea.
“Sper să fie pe durată scurtă de timp. Clădirile și terenurile nu vor putea fi vândute, pentru că noi le-am conservat. Nu știm încă cum se va rezolva problema. A ajuns la o incapacitate de a plăti, are datorii foarte mari. Este o realitate această concurență pe piață. Este o perioadă dificilă. Trebuie reorganizată și restructurată. Fabrica nu va dispărarea ca brand. Va trebui să întrebăm specialiștii pentru a reporni fabrica. Momentan nu există o soluție”, a spus Tișe.