Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea autobuz fără șofer

Municipiul Cluj-Napoca va fi primul oraş din România care va avea autobuz fără şofer.

Primarul Clujului, Emil Boc a precizat că, probabil în primăvara aceasta primul autobuz fără şofer va circula pe străzile Clujului.

„Când licitația va fi finalizată, probabil în această primăvară. E un semnal clar că orașul menține direcția verde, nepoluantă, dar și cu o componentă de inteligență artificială, care la Cluj are ingredientele succesului datorită clasei de talente de inovare pe care le avem. Este un climat propice pentru ceea ce înseamnă inovare, IT, inteligență artificială. De aici vor veni slujbele bine plătite ale viitorului. Acest autobuz va fi un prim semnal că acest oraș este racordat la timpul prezent şi viitor. Știți ce are Clujul ca avantaj uriaş faţă de alte oraşe din România şi se compară cu alte oraşe mondiale? Universitățile crează ecosistemul de inovare. Oamenii din profesorii diferite, un arhitect, cu un IT, cu un medic, un muncitor de la asistenţă socială, elite din diverse domenii se întâlnesc și lucrează împreună. Acesta este marele avantaj al Clujului”, a spus Emil Boc.

Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Autobuzele fără şofer au capacitate de aproximativ 12 locuri şi vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport.