Cluj-Napoca, singurul oraș din România în proiectul-pilot de parteneriate pentru Inovare Regională

Comisia Europeană a anunţat marţi cele 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state membre selectate în cadrul proiectului-pilot pentru Parteneriatele pentru Inovare Regională, o iniţiativă elaborată împreună cu Comitetul Regiunilor. Cluj-Napoca este singurul oraș din România care este parte din acest proiect.

“Cluj-Napoca, alături de Eindhoven (Olanda), Leuven (Belgia), Bologna (Italia), Helsinki Region/Espoo și Turku (Finlanda) în cadrul Parteneriatului pentru Inovare Regională. Clujul, după reușita includerii în primele 100 de orașe Europe neutre din punct de vedere climatic, este desemnat de către Comisia Europeană parte a Parteneriatului pentru Inovare Regională alături de orașele mai sus menționate”, a declarat Emil Boc.

Participanţii la acţiunea-pilot sunt deschişi să facă schimb de bune practici, precum şi să dezvolte în comun şi să testeze instrumente de mobilizare a mai multor surse de finanţare şi politici şi să conecteze programele regionale şi naţionale la iniţiativele UE pentru transformarea verde şi cea digitală.

În timpul acţiunii-pilot, participanţii vor testa aceste instrumente de politică, creând în acelaşi timp în comun orientări operaţionale. Protocolul operaţional şi acţiunea-pilot vor promova, de asemenea, bunele practici, vor facilita învăţarea prin experimentare şi vor sprijini administraţiile publice şi ecosistemul mai larg. Acţiunea-pilot nu va avea un impact asupra actualului proces de programare a fondurilor pentru perioada 2021-2027.

“Prin acest Parteneriat, Clujul își va dezvolta potențialul de inovare, va avea acces la fonduri europene în domeniu, va atrage investiții și locuri de muncă bine plătite, va diminua exodul forței de muncă și va colabora cu celelalte orașe din cadrul Parteneriatului pentru Inovare Regională în vederea extinderii ecosistemelor de inovare în Uniunea Europeană”, a mai precizat Boc, pe pagina de Facebook.