Cititul în mașină îți poate provoca rău de mișcare. Care este motivul?

Neuropsihiatrul Dr. Ooha Susmita a explicat de ce cititul în maşină poate provoca rău de mişcare.

Starea de rău este cauzată de o deconectare între sistemele responsabile pentru echilibrul și orientarea spațială a unei persoane sau, după cum a explicat Susmita, „un conflict între informațiile primite de ochi și senzațiile resimțite de urechile interioare”, scrie Business Insider.

Creierul tău crede că te miști în mașină pentru că percepe mișcarea prin urechea internă, în timp ce ochii tăi se concentrează asupra unui obiect staționar, a spus Susmita.

„Acest lucru creează o nepotrivire senzorială, deoarece ochii tăi trimit semnale că nu te miști, în contradicție cu urechile tale interne, care detectează mișcarea și schimbările de direcție”, a spus ea. „Acest conflict senzorial, care duce la o perturbare a simțului normal de echilibru al corpului, poate duce la simptome precum greață, amețeli, transpirații și uneori, vărsături”.

Citirea, în special, „necesită atenție concentrată și urmărire vizuală fină”, ceea ce face nepotrivirea senzorială și mai gravă, a spus ea. Vederea ta periferică joacă, de asemenea, un rol, deoarece nici ea nu percepe mișcarea, chiar dacă urechea ta interioară simte mișcarea mașinii.

Este important de reținut, totuși, că nu toată lumea experimentează această senzație, iar sensibilitățile la aceste probleme variază de la persoană la persoană.