Certificatul verde COVID-19, obligatoriu de azi

Certificatul verde COVID-19 este obligatoriu începând de azi în localitățile unde incidența cazurilor de coronavirus este între 3 și la 6 la mia de locuitori.

Documentul este obligatoriu pentru accesul în baruri, restaurante, evenimente private, spectacole s.a.m.d., iar măsura este valabilă inclusiv pentru copii. Cei cu vârsta de peste 6 ani vor avea nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinții la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate vineri.

Singurii exceptați la prezentarea dovezilor privind testul PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea contra COVID-19 sunt copiii ce au mai puțin de 6 ani.

Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă după ce rata de infectare trece de 3, fără a depăși 6 la mia de locuitori, însă accesul va fi condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală. Obligativitatea Certificatului verde a fost introdusă de Guvern vineri, 17 septembrie, printr-o hotărâre.