Ce reguli trebuie să respecte organizatorii de evenimente dacă rata de incidenţă a trecut de 2/1.000 de locuitori în Cluj-Napoca?

În urma informaţiilor apărute în presă, după ce rata de incidenţă a municipiului Cluj-Napoca a depăşit 2/1.000 de locuitori, Instituţia Prefectului-Judeţul Cluj a făcut următoarele precizări cetățenilor și organizatorilor de evenimente:

"În baza Hotărârii de Guvern nr. 932 din 9 septembrie 2021, Anexa 3, Art. 1, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 10 septembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, și în conformitate cu punctul nr. 8 din Hotărârea mai sus menționată, în spaţiile închise, în condițiile pct. 7, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidentaţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mică sau egală ciu 3/1.000 de locuitori şi sunt interzise la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.

Cu privire la evenimentele desfășurate în aer liber, în conformitate cu pct. 12, în condițiile pct. 7, la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1000, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Acesta fiind completat de punctul 13, în condițiile pct. 7, la nivelul județelor/localităților, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt  permise cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori, atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mare sau egală cu 2/1.000 sau mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori. Participarea este permisă dpar pentru persoanele care sunt vaccinare  și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare", a transmis Instituţia Prefectului-Judeţul Cluj.