Ce facem atunci când compania are probleme? Află de la Alina Popa - avocat și practician în insolvență

În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, practicianul în insolvenţă şi avocatul Impetum Group, Alina Popa a vorbit despre cum va fi modificată Legea Insolvenţei. De asemenea, Alina Popa a vorbit şi despre problemele care apar în companie şi cum le putem rezolva.

Din cauza pandemiei multe companii au ajuns într-un impas, în imposibilitatea de a-şi continua activităţile. Întotdeauna dacă facem lucrurile din timp putem să evităm problemele mai mari. Este bine să prevenim. Acest lucru vrea să-l aducă şi noua Lege a Insolvenţei.

Cum poate fi educat mediul de afaceri?

“În primul rând ceea ce vrem să știe fiecare companie este că există un ciclu de viață al companiilor. Compania se naște, are succes, afacerea merge ok și începe să crească. La un moment dat intervine o chestiune de platou. Businessul începe să stagneze. Aici există două posibilități: compania se redresează și începe să crească singură sau începe să o ia în jos. Mesajul principal pe care dorim să îl transmitem este că este normal să se întâmple acest lucru. Este bine să ceri ajutor. Ideal ar fi că antreprenorii când încep un business să poată să beneficieze de o consultanță, să discute despre fiscalitate și chestiuni care să țină de un management al companiei”, a precizat Alina Popa.

Legislația privind restructurarea și insolvența va fi modificată pentru a transpune o directivă europeană pe această temă.

Ministerul Justitiei a finalizat şi a pus în dezbatere un proiect de lege pentru transpunerea Directivei Uniunii Europene privind restructurarea şi insolvenţa. Astfel, noua lege a restructurării şi insolvenţei vine cu o regândire structurală şi conceptuală a mecanismului de prevenire a insolvenţei, cu o perspectivă diferită cu privire la situaţia de dificultate în care se află compania.

Noua lege a prevenţiei insolvenţei, poate ajuta companiile în dificultate să găsească finanţare şi să-şi restructureze businessul fără a ajunge în instanţă.

“Avantajul nostru ca țară este că noi avem deja implementate în legislația noastră de insolvență niște principii europene. Prin această nouă oportunitate noi încercăm să modificăm legislația, să creăm niște proceduri mult mai flexibile de restructurare. Avem proceduri de prevenire a insolvenței și avem proceduri de insolvență. Procedurile pe care le avem noi în momentul de față, nu prea sunt folosite. Insolvența nu mai este o frică. Oamenii știu ce se întâmplă”, a declarat Alina Popa la NapocaFM.