Fenomenul de bullying este foarte răspândit atât în școlile din România, cât și la nivel mondial.
Invitată în cadrul emisiunii În Spatele unui Copil Fericit de la NapocaFM, profesoara şi fondatoarea Centrului Miraveli Education, Elisabeta Nistor a explicat ce înseamnă acest fenomen.
“Din punctul meu de vedere bullying-ul este un comportament care din păcate a luat formă de agresivitate. Efectele sunt pe termen scurt și pe termen lung. Nu este un conflict banal. Este un conflict repetat, verbal, fizic sau psihologic. De la începutul pandemiei copiii sunt din ce în ce mai prezenți în mediul online și au posibilitatea să vădă cât mai multe lucruri şi din această cauza ei copiază comportamentele pe care le văd acolo. Bullying-ul poate fi generat de lipsa de empatie şi de lipsa de atenție”, a precizat Elisabeta Nistor.
Este foarte important ca toți factorii de decizie, precum părinții, profesorii, dar și autoritățile să coopereze pentru a înțelege fenomenul de bullying.
“Dacă un copil are încredere în el poate să gestioneze un astfel de conflict. Noi ca adulți trebuie să le insuflăm încrederea în ei. Din punctul meu de vedere și agresorul este tot o victimă. Consider că un copil nu face nimic fără să aibă un motiv. Este bine ca într-un astfel de conflict să nu răspundem cu aceeași monedă. Copiii trebuie să știe că orice au pe suflet pot spune. Copiii au nevoie să fie ascultați. Adulții trebuie să aibă timp liber pentru copii”, a menţionat Elisabeta Nistor.
De asemenea, profesoara şi fondatoarea Centrului Miraveli Education, Elisabeta Nistor a declarat că, jocurile video pot avea un efect negativ asupra copiilor.
“Nu întâmplător aceste jocuri video au vârsta trecută pe carcasa lor. Adulții trebuie să țină cont de acest lucru. În momentul în care facem cadou unui copil un joc video trebuie să știm despre ce este vorba și să știm dacă îl poate influența în mod negativ sau nu. Copiii au modele în viață şi primele modele sunt familia și dupaia activitățile de familie. Dacă jocurile îi influențează în mod negativ ei devin agitați, nu se mai pot concentra la școală, nu mai au răbdare în gestionarea conflictelor şi în activitățile cu prietenii lor”, a declarat Elisabeta Nistor.