Caniculă în România. ANPC - Recomandări pentru prevenirea efectelor negative ale căldurii asupra sănătăţii

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel a transmis o serie de sfaturi pentru români, având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, când se pot înregistra temperaturi ridicate.

“Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială; riscați, astfel, să achizitionați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea; Verificați cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);

Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistență moale-înghețată, ambalaje deformate)”, a transmis Paul Anghel.

El a precizat că atunci când românii cumpără produse alimentare trebuie să acorde atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătate. 

De asemenea, Paul Anghel a transmis că românii trebuie să verifice dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat).

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor i-a mai sfătuit pe cetăţeni să nu congeleze un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producatorul interzice acestă acțiune (prin menționare pe etichetă).

“Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate;

Atragem atenția asupra legumelor și fructelor comercializate în cadrul piețelor în spații deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor);

La cumpărarea produselor alimentare, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriți să reclamați calitatea unui produs”, a anunţat Paul Anghel.