Când putem spune că avem succes în viaţă? Află răspunsul de la Andrei Țigănaș - profesor de oratorie și dicție

În cadrul emisiunii În spatele unui copil fericit de la NapocaFM, moderată de Manuela Coşiu, profesorul de oratorie şi dicţie, Andrei Ţigănaş a vorbit despre succes şi ce înseamnă acesta.

“Ar fi să avem cu toții aceeași înțelegere a eșecului și a succesului. Eu încă îmi pun întrebarea de fapt ce înseamnă reușita? Dacă succesul nostru este o țintă, ce este de fapt succesul? Pe ce criterii îl evaluăm? Pe ce criterii ne bazăm atunci când spunem că o persoană a reușit în viață?

Sunt oameni care au ajuns să vândă algoritmi de succes, rețete de succes. Eu mă întreb cum știm că oamenii respectivi au succes. Care este unitatea de timp care ne ajută să măsurăm succesul? Haide să vedem peste 10 ani. Pentru un om care scrie de exemplu, o carte nou lansată poate fi percepută ca fiind un succes. Dar câte dintre succesele acestea rămân? Eu cred că ar trebui să ne evaluăm ținta și în funcție de asta să vedem care ar fi drumul”, a explicat Andrei Ţigănaş la NapocaFM.

De asemenea, Andrei Ţigănaş a menţionat că, în opinia sa succesul apare atunci când nu te aştepţi.

“Cred că succesul este un reglaj fin între ceea ce oferi lumii, între ceea ce îți oferi ție și ceea ce rămâne în timp. Cred că un succes bun este unul pe care nu îl aștepți. Tu faci ceva ce te împlinește și la un moment dat ca un rezultat firesc vine un succes. Cred că atunci putem să ne bucurăm de succes”, a menţionat Andrei Ţigănaş.

Ce avem de învăţat în urma unui eşec?

“Cred că ar trebui să înțelegem de ce a apărut acel eșec. Să vedem cu adevărat dacă este o nereușită sau un ghinion. E o lecție dură să nu controlăm tot. Nu e ușor. Mi-a fost greu să accept o astfel de lecție în care nu poți controla lucrurile”, a mai adăugat Andrei Ţigănaş.