Peste 4.000 de susţinători au semnat o petiţie adresată municipalităţii şi Primarului Emil Boc prin care cer păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu şi Universităţii. Luni, 10 iulie, Primăria Cluj-Napoca a organizat o dezbatere publică pe această temă. Potrivit Primarului, pe strada Universităţii se ia în calcul relocarea a 11 arbori, în funcţie de opiniile clujenilor şi pe strada Kogălniceanu niciun copac nu va dispărea.
„Pe noi ne interesează în acest oraș să ascultăm fiecare voce. Dacă fiecare opinie e benefică comunităţii, cu atât mai mult Primăria este interesată să o implementeze. Cu toții ne dorim un oraș care să fie cel mai frumos și cu cea mai bună calitate a vieții. Aveți în mine cel mai mare prieten al copacilor, pentru că am crescut în zona de munte. Ştiu ce înseamnă.
Rolul meu este să asigur resurse financiare pentru implementarea proiectelor de modernizare a Clujului. Al doilea rol al meu este să organizez licitaţii publice transparente. Amenajarea străzii Universității este produsul unui concurs de soluții internațional. Proiectul răspunde celor mai bune soluții ale specialiștilor de modernizare a orașului. Nu eu am ales aceste soluţii. Noi am ascultat vocea specialiştilor. Obiectivul nostru este să finalizăm aceste proiecte în termen.
Nu se atinge nimeni de arborii de pe Kogălniceanu. Cine a răspândit informaţia care este dezinformare nu ştiu. Am venit şi noi cu informaţia oficială a Primăriei. Arborii acolo vor rămâne”, a declarat Primarul Clujului, Emil Boc, în cadrul dezbaterii.
Arhitectul Arnold Macalik, coordonatorul firmei care a realizat proiectul de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu, a oferit mai multe explicaţii tehnice.
„Pentru modernizarea străzii Universității, prin proiectul internațional desfășurat, care cuprinde și alte străzi adiacente, s-a implicat și Ordinul Arhitecților din România, s-au făcut studii. Avem cam 240 de arbori care se vor planta. Primăria a comandat înainte de concurs un studiu peisagistic, arbore cu arbore. Analiza a vizat fiecare arbore, iar în baza studiului elaborat s-au făcut recomandări în privința stării fitosanitare a arborilor.
Pe Universității erau patru salcâmi și un tei, cu recomandările aferente. Acum doi ani, pentru a informa cetățenii, am lansat o pagină de Facebook pentru a tematiza fiecare problemă a proiectului.
Important este că a existat această fundamentare solidă din partea Primăriei, anterior concursului”, a declarat arhitectul Arnold Macalik.
Arhitectul a declarat că potrivit studiului fitosanitar și peisagistic, dacă arborii nu vor fi replantați, aceștia vor avea de suferit.