Boc, la Napoca Live, despre Grupul statuar "Şcoala Ardeleană" şi bustul savantului Emil Racoviţă: Proiectantul trebuie să ofere explicaţii. Comisia de Monumente trebuie să iasă public şi să explice

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a explicat la Napoca Live situaţia Grupului statuar "Şcoala Ardeleană" şi bustului savantului Emil Racoviţă de pe strada Mihail Kogalniceanu. 

“Proiectul de pe Kogalniceanu a fost produsul unui concurs de soluţii unde o firmă, în urma unui concurs internaţional, a câştigat. Proiectul care a vizat locaţia specifică a Grupului statuar "Şcoala Ardeleană" şi a bustului savantului Emil Racoviţă a fost propus de către proiectantul câştigător al lucrării şi a fost avizat de Comisia de Monumente. Aceste două autorităţi au propus pe Kogalniceau. Primarul nu dă ultima semnătură, Comisia de Monumente dă ultima semnătură. Primarul aprobă o formă avizată de catre Comisie. Comisia ţine de Ministerul Culturii, nu este în subordinea Primarului. Le-am atras atenţia acestor persoane. Am fost acela care atunci când a văzut că acest Grup statuar nu corespunde exigenţelor pentru ceea ce înseamnă Şcoala Ardeleană, a cerut repunerea pe soclu. Comisia de Monumente nu a venit cu soluţia. Am revenit încă o dată şi am spus să se refacă aşa cum a fost. Nici proiectantul, nici Comisia nu au venit să spună de ce au propus altceva”, a explicat Boc, în cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct cu Lucian Danciu.

VEZI AICI solicitarea Primarului.

Proiectantul şi Comisia de Monumente trebuie să ofere explicaţii, a spus Emil Boc: “Am văzut în mass media, dacă este informaţia corectă, că proiectantul se lăuda şi spunea: “În toate variantele câştigătoare, inclusiv în a mea, Grupul statuar "Şcoala Ardeleană" era pe soclu. Eu mă întreb: Dacă era pe soclu cum ţi-ai permis să mergi la Comisia de Monumente cu o altă soluţie? Cum ţi-ai permis să schimbi soluţia câştigătoare?

Dacă este corectă informaţia se ridică un mare semn de întrebare asupra proiectantului care a modificat soluţia din proiectul de soluţii. Am această întrebare pentru proiectant. Trebuie să explice asta.

Eu aş vrea şi ca această Comisie de Monumete să iasă public şi să vorbească. Aşa ar fi bine”.

Ce se va întâmpla cu bustul savantului Emil Racoviţă?

“Specialiştii au spus că statuia lui Racoviţa este de fapt un bust care nu se pretează pentru exterior, în stradă şi se pretează să fie în interior. Le-am spus: Nu e bine cum gândiţi, lăsaţi bustul acolo. Comandăm şi facem o statuie de exterior pentru Racoviţă. După ce facem această nouă statuie, o mutăm pe aceasta din prezent în interior. Am solicitat ca bustul să rămână şi să pregătim o nouă statuie de exterior”, a mai spus Boc, la Napoca Live.

Proiectul de reamenajare a străzii Kogălniceanu a fost realizat de firma condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő.

Coautori ai proiectului sunt: Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel, Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József.

Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca a făcut un apel public în contextul în care bustul savantului Emil Racoviță a fost îndepărtat de pe strada Mihail Kogălniceanu. De asemenea, apelul lansat a făcut referire şi la Grupul statuar „Școala Ardeleană” care a rămas fără soclu în urma lucrărilor de modernizare a străzii. VEZI AICI.