Blue Air, pierderi în pandemie de 60 milioane de euro

Compania aeriană Blue Air a înregistrat anul trecut o pierdere în pandemie de peste 60 de milioane de euro, în condiţiile în care în anul 2019 a avut un profit de 11 milioane de euro, a declarat directorul general al operatorului aerian cu capital românesc privat, Oana Petrescu.

"Avem an financiar care se termină la 30 septembrie şi în 2020 l-am încheiat aşa cum ne aşteptam. Suntem în curs de auditare a situaţiilor noastre financiare la finele lunii septembrie 2020 şi o să ieşim cu cifrele respective când le avem. Practic, pierderea noastră de pandemie a fost de peste 60 de milioane de euro, aşa cum am prevăzut şi atunci când am făcut solicitarea de credit către stat. Cu un an înainte devenisem profitabili, reuşisem să ajungem la un profit de 11 milioane de euro, iar în anul 2020 ar fi trebuit să acoperim toate pierderile din urmă date de expansiunea accelerată. Din păcate, pandemia ne-a dus în spate doi ani, dar suntem siguri că o să ne revenim", a spus Oana Petrescu.

Oana Petrescu a precizat că, în anul 2021 depinde foarte mult de modul în care evoluează piaţa.

"Depinde foarte mult de cum evoluează piaţa. Noi, de exemplu, în prevederile către Comisia Europeană am estimat - pe baza cifrelor Eurocontrol şi proiecţiilor făcute de specialişti în aviaţie - că în ianuarie-februarie-martie anul acesta vom zbura la 30 - 40% din nivelul din 2019. După aceea, în decembrie, când am făcut oferta de concordat, ne-am dat seama că probabil nu e posibil şi că vom zbura la mai puţin. Acum, realitatea ne-a arătat că din cauza valului 3 de pandemie zburăm doar la un nivel de 15%. În condiţiile acestea nu avem cum să mai facem vreo predicţie, totul depinde de cât de repede merge campania de vaccinare, de cât de repede se ridică restricţiile şi de cât de repede îşi revine traficul. Dar ne aşteptăm ca atunci când se ridică restricţiile să avem o cerere foarte mare, iar noi suntem pregătiţi", a susţinut Oana Petrescu.